29 nov. 2023 | 13:08

Dieta mediteraneană îți ține creierul sănătos mai mult timp. Cum au ajuns oamenii de știinta la această concluzie

ACTUALITATE
Dieta mediteraneană îți ține creierul sănătos mai mult timp. Cum au ajuns oamenii de știinta la această concluzie

Un studiu efectuat pe 840 de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste arată că declinul cognitiv este mai puțin probabil în cazul celor care urmează o dietă mediteraneană.

Boli precum demența, cum ar fi boala Alzheimer și alte afecțiuni neurodegenerative, încep adesea cu declin cognitiv, care reprezintă o pierdere lentă a abilităților mentale.

Vezi și: Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună din lume în 2022. Ce alimente se consumă, de fapt

Dieta mediteraneană îți ține creierul tânăr

Cercetările sugerează că obiceiurile alimentare, în special dieta mediteraneană, ar putea ajuta la protejarea memoriei.

Inspirată de alimentele consumate tradițional în regiuni precum Creta, Italia și sudul Spaniei, dieta mediteraneană încurajează consumul de fructe și legume, cereale ne-procesate, anumite tipuri de pește și brânză și ulei de măsline.

Studiile au legat anumite biomarkere de sănătatea cognitivă, așa că un grup internațional de cercetători a adoptat această abordare, pe care o propun ca fiind o modalitate mai precisă de a măsura expunerea alimentară și relația sa cu rezultatele de sănătate.

„Am descoperit că respectarea dietei mediteraneene, evaluată prin intermediul unui panel de biomarkere dietetice, este asociată invers cu declinul cognitiv pe termen lung la persoanele mai în vârstă”, a declarat Alba Tor-Roca, un nutriționist și specialist în sănătate publică la Universitatea din Barcelona.

Metabolomica este studiul moleculelor mici numite metaboliti, care sunt produse ale proceselor celulare. Nivelurile lor pot să se schimbe în răspuns la boală, dietă și alte factori de mediu.

Vezi și: 6 beneficii ale dietei mediteraneene dovedite de știință. Care sunt afecțiunile grave pe care le poate preveni

Studiul este esențial pentru oamenii de știință

Oamenii de știință pot învăța despre sănătatea noastră și pot găsi posibile biomarkere ale bolii prin măsurarea nivelurilor de metabolite într-o mostră.

„În cadrul studiului, a fost creat un indice dietetic metabolic, bazat pe biomarkere obținute din serul participanților, pentru grupurile alimentare care fac parte din dieta mediteraneană”, a declarat, la rândul său, specialistul în nutriție și alimentație, Cristina Andrés-Lacueva, de la Universitatea din Barcelona.

Pe parcursul a doisprezece ani, participanților li s-au administrat cinci teste neuropsihologice pentru a determina abilitatea sau deteriorarea cognitivă.

Cercetătorii au descoperit o asociere benefică între dieta mediteraneană și declinul cognitiv la persoanele mai în vârstă, bazându-se pe scoruri și biomarkere serice.

Persoanele fidele dietei mediteraneene au demonstrat un declin cognitiv semnificativ mai lent în comparație cu cele cu niveluri mai scăzute de respectare a acesteia.

Studiul are, ce-i drept, anumite limite, de exemplu, mostrele de sânge pentru analiza metabolomică au fost disponibile doar la început, astfel încât echipa nu a putut examina expunerile anterioare sau modificările în timpul perioadei de studiu.

Vezi și: Actorul celebru de la Hollywood care a slăbit 90 de kilograme. Alimentele pe care nu le-a mai consumat deloc

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele