23 nov. 2023 | 11:43

Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE: Ce este speranța de viață sănătoasă

ACTUALITATE
Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE: Ce este speranța de viață sănătoasă

Speranța de viață a femeilor din țara noastră este una mare. Iată de ce acest lucru nu e tocmai bun pentru femeile din România.

Femeile din România, comparativ cu cele din UE

Președintele Comisiei de sănătate din Senat, Nicoleta Paulciuc, a oferit mai multe detalii în ceea ce privește speranța de viață a femeilor la noi în țară. Ea a evidențiat discrepanța dintre speranța de viață și cea de viață sănătoasă.

Speranța de viață a femeilor în România, de 82,9 ani, este eclipsată de realitatea dură a speranței de viață sănătoasă, care este de doar 60,5 ani, una dintre cele mai mari discrepanțe din Uniunea Europeană. Președintele Comisiei de sănătate din Senat, Nicoleta Pauliuc, a subliniat că această diferență semnificativă reflectă nu doar o problemă de sănătate, ci și lipsa unor politici publice sectoriale și inechități în societate.

Disparitățile dintre speranța de viață globală și cea sănătoasă ridică semne de întrebare asupra sistemului de sănătate și a politicilor sociale din România. Speranța de viață sănătoasă, care se referă la numărul de ani în care o persoană se bucură de o viață activă și sănătoasă, este cu aproape 23 de ani mai mică decât speranța de viață globală pentru femei.

Vezi și: Calitatea vieții în România: care este speranța de viață în țara noastră

Nicoleta Pauliuc a evidențiat că această discrepanță semnificativă poate fi atribuită lipsei de politici publice sectoriale dedicate femeilor. O analiză din 2020 a arătat că există un decalaj semnificativ între bărbați și femei în ceea ce privește starea de sănătate auto-declarată. 9% dintre femei au declarat o stare de sănătate rea sau foarte rea, comparativ cu 5,4% dintre bărbați.

„Sigur că, strict în ceea ce priveşte datele despre starea de sănătate, trebuie să ţinem cont şi de diferenţele de vârstă între populaţia de femei şi cea de bărbaţi. Femeile tind să trăiască mai mult şi, pentru că problemele de sănătate se agravează cu vârsta, o parte din diferenţa dintre sexe privitoare la starea de sănătate se datorează, de fapt, acestor diferenţe de vârstă”, a explicat Nicoleta Pauliuc.

Speranța de viață: Unde în Europa trăiesc oamenii cel mai puțin și cel mai mult, unde se situează România

O soluție în acest sens ar fi mai mulți bani pentru analize dedicate femeilor. Nicoleta Pauliuc a propus alocarea mai eficientă a fondurilor pentru analize de prevenție dedicate femeilor, inclusiv: screening pentru cancerul de col uterin și de sân, osteoporoză, infecții cu transmitere sexuală.

În urma datelor, aflăm că bulgarii și românii trăiesc cel mai puțin din Europa. Bulgarii trăiesc cel mai puțin dintre toți ceilalți locuitori ai țărilor din Europa, potrivit datelor Eurostat. Iar cea mai gravă situație este în regiunea de Nord-Vest a țării. Acolo, speranța medie de viață pentru bărbați este de doar 66,1 ani, iar pentru femei – 74 de ani.

Vezi și: Speranța de viață va influența vârsta de pensionare? Vești proaste pentru milioane de români

Spre comparație, speranța de viață în țările UE este de 80,1 ani. În acest sens, femeile trăiesc în UE în medie 82,9 ani, adică cu 5,7 ani mai mult decât bărbații – 77,2 ani. Se dovedește că în nord-vestul Bulgariei, bărbații trăiesc cu 11,1 ani mai puțin decât nivelul mediu pentru țările UE, iar femeile – cu 8,9 ani mai puțin.

Mai multe detalii despre acest subiect poți citi aici.