Dorm plantele, ca oamenii? Ce răspuns au oamenii de știință
Neurobiologia plantelor este un domeniu în creștere al științei care explorează modalitățile prin care plantele pot percepe mediul și își pot modifica morfologia și fiziologia în consecință.
Cum dorm plantele
Plantele nu dorm la fel ca oamenii, dar ca și noi, sunt mai puțin active noaptea. Ele posedă propriile lor ritmuri circadiene, ceasuri interne care folosesc indicii de mediu și chimici pentru a distinge noaptea de zi și, ca unele animale, se pot trezi odată cu Soarele.
Plantele care se trezesc au fost chiar văzute din spațiu, datorită Ecosistemului Spaceborne Thermal Radiometer al NASA pe Stația Spațială (ECOSTRESS), un instrument care este pe Stația Spațială Internațională (ISS). ECOSTRESS poate monitoriza starea de sănătate a vegetației de pe Pământ luând temperatura acesteia și ținând evidența proceselor precum evapotranspirația, în care plantele „transpiră” în mod eficient excesul de apă, pentru a se răci.
Imaginile realizate din spațiu în 2019 au arătat cum plantele din apropierea Lacului Superior, SUA, au reușit să arate cum activitatea plantelor crește pe parcursul dimineții pe măsură ce plantele „se trezesc”. Oamenii de știință de la bordul ISS au descoperit că plantele cele mai apropiate de malul apei erau cele care se trezesc mai repede, dând semne de activitate mai devreme decât plantele aflate mai departe.
Deci, dacă plantele se pot trezi, le putem adormi? Este ceva ce botanistul Stefano Mancuso a cercetat la Laboratorul Internațional de Neurobiologie a Plantelor.
Vezi și: Plantele care elimină metalele grele din corpul tău
Vezi și: Anemonele de mare și comportamentul lor bizar și unic. Ce au observat oamenii de știință
Ce au descoperit cercetătorii
Mișcarea plantelor sună ciudat, dar este mult mai comună decât își dau seama majoritatea oamenilor. Green Planet a lui David Attenborough a reușit să demonstreze ceea ce majoritatea dintre noi nu văd niciodată, arătând modul în care plantele se pot lupta pentru lumina soarelui, folosind uneori ceea ce oamenii ar putea percepe ca tactici pentru a eradica competiția. Observații ca acestea l-au împins pe Mancuso să pună întrebări. despre posibilitatea conștiinței plantelor, ceva ce spune el este greu de dovedit sau de infirmat fără o definiție clară a ceea ce înseamnă asta.
„Este incredibil de dificil să vorbim despre conștiință, mai întâi pentru că, de fapt, nu știm ce este conștiința, chiar și în cazul nostru”, a spus el pentru The Guardian.
„Dar există o abordare pentru a vorbi despre asta ca o trăsătură biologică reală: conștiința este ceva ce avem cu toții, cu excepția cazului în care dormim foarte adânc sau când suntem sub anestezie”.
„Abordarea mea de a studia conștiința în plante a fost similară. Am început prin a vedea dacă sunt sensibile la anestezice și am descoperit că putem anestezia toate plantele folosind aceleași anestezice care funcționează la oameni. Acest lucru este extrem de fascinant. Ne gândeam că conștiința este ceva legat de creier, dar cred că atât conștiința, cât și inteligența sunt mai mult întruchipate, legate de întregul corp”.
Vezi și: Cum să vorbești cu plantele: Cercetătorii au găsit metoda perfectă, de ce este importantă