26 sept. 2023 | 10:11

Cum să vorbești cu plantele: Cercetătorii au găsit metoda perfectă, de ce este importantă

ACTUALITATE
Cum să vorbești cu plantele: Cercetătorii au găsit metoda perfectă, de ce este importantă

Oamenii de știință au început să vorbească cu plantele prin mesaje bazate pe lumină pentru a vedea dacă reușesc să le declanșeze mecanismele de apărare.

Analizând planta de tutun Nicotiana benthamiana, ei au reușit să activeze răspunsul imunitar al plantei folosind lumina ca stimul.

„Dacă am putea avertiza plantele cu privire la un focar de boală iminent sau un atac dăunător, ele și-ar putea activa apoi mecanismele lor naturale de apărare pentru a preveni daunele”, a spus co-autorul dr. Alex Jones, într-o declarație.

„De asemenea, am putea informa plantele despre schimbările meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură sau seceta, permițându-le să își ajusteze modelele de creștere sau să conserve apa.

Acest lucru ar putea duce la practici agricole mai eficiente și durabile și ar putea reduce nevoia de substanțe chimice”, a mai spus acesta.

Tehnologia Highlighter, esențială în studiul plantelor

Studiul a folosit o tehnologie nouă numită Highlighter pentru a activa expresia unei gene țintă în plante. Instrumentul a fost conceput de Bo Larsen, care l-a creat inițial pentru procariote – organisme simple ale căror celule nu au un nucleu și alte organite, dar de atunci l-a dezvoltat pentru a fi utilizat și în cazul plantelor.

„Evidențiatorul este un pas important înainte în dezvoltarea instrumentelor de optogenetică în plante, iar controlul genic de înaltă rezoluție ar putea fi aplicat pentru a studia o gamă largă de întrebări fundamentale privind biologia plantelor”, a adăugat Dr. Jones.

„O cutie de instrumente în creștere pentru plante, cu proprietăți optice diverse, deschide, de asemenea, oportunități interesante pentru îmbunătățirea culturilor.

De exemplu, în viitor, am putea folosi o condiție de lumină pentru a declanșa un răspuns imunitar și apoi o altă condiție de lumină pentru a cronometra exact o anumită trăsătură, cum ar fi înflorirea sau coacerea.

Conversația nu trebuie să fie întotdeauna atât de unilaterală. Știați că plantele pot țipa? Doar că nu le auzim noi”, a conchis omul de știință.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele