08 nov. 2023 | 11:35

Studiourile de la Hollywood vor să „recicleze” înfățișările actorilor decedați, prin inteligența artificială, fără permisiunea familiei

ACTUALITATE
Studiourile de la Hollywood vor să

Se pare că studiourile de la Hollywood vor să recicleze înfățișările actorilor decedați, prin inteligența artificială, fără permisiunea familiei.

Actorii de la Hollywood nu acceptă așa ceva

SAG-AFTRA, sindicatul care reprezintă artiștii de la Hollywood, ar fi răspuns la „ultima, cea mai bună și finală” ofertă a studiourilor de a pune capăt grevei, respingând clauzele care le-ar permite să refolosească înfățișările create de inteligență artificială ale artiștilor solicitați și decedați, fără consimţământ. Sindicatul intenționează să facă o contraofertă care să elimine limbajul actual legat de inteligența artificială.

„Nu pot exploata artiștii”, a declarat recent, pentru The Hollywood Reporter, o sursă din partea sindicatului.

„Nu am putut permite ca limbajul de programare să rămână în picioare”.

Vezi și: Greva de la Hollywood pune ”bețe în roate” lansărilor de filme. Când vezi Dune 2, de fapt

Vezi și: Inteligența Artificială schimbă industria filmului, ce se întâmplă cu vedetele decedate: marea problemă cu care se confruntă

THR raportează că Alianța Producătorilor de Film și Televiziune (AMPTP) a propus să „securizeze scanările AI” pentru artiștii din Programul F (membrii de sindicat care câștigă mai mult de 32.000 de dolari per episod TV sau 60.000 de dolari per film). Acordul sugerat de studiouri le-ar cere să plătească o singură dată pentru a scana înfățișările actorilor din Lista F, fără a plăti pentru utilizarea sau reutilizarea acestora – în esență, dându-le drepturi eterne asupra înfățișărilor lor, după ce au plătit o dată în avans.

Ce se-ntâmplă cu actorii decedați

Un detaliu și mai izbitor este că modul în care a fost scrisă propunerea pare să pledeze pentru utilizarea nelimitată a înfățișărilor create de AI ale actorilor morți, fără permisiunea corespunzătoare.

„Limbajul actual din oferta AMPTP le-ar permite studiourilor și streamer-urilor să își asigure dreptul de a folosi scanări ale artiștilor decedați fără acordul familiilor lor sau al SAG-AFTRA”, scrie THR.

Vezi și: Cum e afectat Netflix de greva de la Hollywood: ce se întâmplă cu filmele și serialele de pe cea mai populară platformă de streaming

SAG-AFTRA dorește să atașeze o cerință de consimțământ și o compensație pentru fiecare dată când un studio sau un streamer reutilizează scanările AI ale artiștilor. Cu toate acestea, după ce această parte a disputei a devenit publică, Variety a raportat că sindicatul „a ajuns la o înțelegere comună” cu AMPTP privind „problemele spinoase” precum consimțământul AI după moartea unui actor.

„Credem că nu este doar rezonabil, ci este absolut vital pentru sustenabilitatea industriei de performanță”, a declarat o sursă pentru THR, înainte de știrea ofertei modificate.

SAG-AFTRA i-a informat pe membrii sindicatului despre negocieri, asigurându-i că nu va fi de acord cu un contract prost.

„Vă rugăm să știți că fiecare membru al Comitetului nostru de negociere TV/Teatral este hotărât să asigure acordul potrivit și, prin urmare, să pună capăt acestei greve în mod responsabil”, a scris sindicatul membrilor săi.

„Există câteva elemente esențiale asupra cărora încă nu avem un acord, inclusiv AI. Vă vom ține la curent pe măsură ce se desfășoară evenimentele”.