12 nov. 2023 | 10:16

Țara care vrea să facă roboți umanoizi în masă, până în 2025: Ce planuri are cu ei, de ce vrea să aibă „creier”

ACTUALITATE
Țara care vrea să facă roboți umanoizi în masă, până în 2025: Ce planuri are cu ei, de ce vrea să aibă

Guvernul chinez dorește să facă producție în masă de roboți umanoizi până în 2025.

Guvernul chinez promovează producția în masă de roboți umanoizi și se pare că dorește ca aceasta să fie realizată într-un program uimitor de rapid.

Roboți umanoizi cu „creier”

După cum raportează South China Morning Post, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației (MIIT) al țării a emis un aviz de nouă pagini prin care solicită sectorului de producție al țării să „stabilizeze un sistem de inovare a roboților umanoizi, să facă progrese în mai multe tehnologii cheie și să asigure furnizare sigură și eficientă de componente de bază” până în 2025, dar și să devină lider global în tehnologie până în 2027.

Vezi și: Roboții umanoizi sunt foarte enervanți când greșesc. Ce așteptări avem noi, oamenii, de la ei

Vezi și: Italienii revoluționează tehnologia: cum arată robotul umanoid care ar putea zbura într-o zi ca Iron Man

MIIT caută în mod special dezvoltarea industriei – rețineți că aici pot exista unele probleme de traducere – „creierul”, „cerebelul” și „membrele” roboților umanoizi, care, conform SCMP, vor fi ajutați de salturile recente în capacitățile inteligenței artificiale.

Ministerul a cerut, de asemenea, ca acești roboți să fie utilizabili în condiții „dure” și periculoase, dar nu știe nimeni nimic exact despre ce fel de condiții vorbește Beijingul.

SUA vs. China

Acestea fiind spuse, atât Statele Unite, cât și China s-au întrecut pentru a crea așa-numitele nave de război de roboți ucigaș și avioane de luptă pentru a se amenința reciproc. Dar când vine vorba de soldații robotici umanoizi – și mai ciudat, de soldați roboți-umani integrați – SUA are probabil un avantaj major față de Beijing.

Vezi și: Planul celui mai bogat român de a dezvolta roboți umanoizi, ca în filmele SF

În 2014, au apărut chiar rapoarte conform cărora armata americană se gândește să înlocuiască soldații umani cu alții autonomi în următorii ani, deși la aproape un deceniu nu am văzut încă prea multe noutăți în modul în care luptătorii robotici sunt trimiși pe câmpurile de luptă reale. Între timp, liderul industriei roboților umanoizi Boston Dynamics și-a propus să reducă realizările tot mai mari de roboți înarmați.

Spre deosebire de omologii lor americani, China a recunoscut de curând că, pentru a ajunge la nivelul de producție în masă pe care îl caută, tehnologia roboților umanoizi trebuie „îmbunătățită semnificativ”, astfel încât „se va forma un sistem de lanț de aprovizionare industrial sigur și fiabil și se va construi o ecologie industrială cu competitivitate internațională”.