Ținutul ascuns din Antarctica, descoperit după 14 milioane de ani. „Este mai puțin cunoscut decât suprafața lui Marte”
Se spune că unele lucruri nu se schimbă niciodată. Este un lucru valabil și pentru ținutul ascuns din Antarctica, ce a fost descoperit abia acum de cercetători, după 14 milioane de ani în care a reușit să rămână departe de orice influență a factorilor naturali de la suprafața Pământului.
Cum a rezistat nedetectat până acum
Ținutul ascuns din Antarctica care a rămas „pitit” sub calota de gheață a Antarcticii de Est (EAIS) timp de cel puțin 14 milioane de ani a fost dezvăluit printr-un nou studiu, ce a folosit date prin satelit și imagini radar.
Potrivit cercetătorilor, păstrarea acestui peisaj primordial atestă faptul că EAIS a rămas relativ neschimbat în timp, dar și că această stabilitate ar putea fi în curând amenințată de o creștere fără precedent a temperaturilor globale.
Citește și: Descoperire senzațională sub gheața din Antarctica. Sunt 60 de milioane de exemplare VIDEO
Autorii studiului publicat în Nature Communications au folosit date din satelit pentru a identifica ondulațiile de pe suprafața calotei de gheață care au oferit indicii cu privire la natura terenului de dedesubt.
Folosind tehnica Radio Echo Sounding (RES), ei au reușit apoi să creeze imaginea peisajului acoperit de gheață pe o suprafață de 32.000 de kilometri pătrați.
Când s-a format ținutul ascuns din Antarctica
„Terenul de sub calota glaciară a Antarcticii de Est este mai puțin cunoscut decât suprafața lui Marte”, a explicat autorul studiului, profesorul Stewart Jamieson, într-o declarație.
„Și aceasta este o problemă, deoarece acel peisaj controlează modul în care curge gheața din Antarctica și controlează modul în care ar putea răspunde la schimbările climatice trecute, prezente și viitoare.”
Analizând datele, cercetătorii au identificat trei blocuri de munte sculptate de râuri separate de văi adânci în formă de U. Este probabil ca acele căi navigabile care au format acest peisaj să fi fost active în timpul și după destrămarea supercontinentului Gondwana, înainte ca primii ghețari să apară și să contribuie la erodarea văilor la o adâncime de aproximativ 800 de metri.
„Ceea ce am găsit este o suprafață de pământ străveche care nu a fost erodata de calota de gheață și, în schimb, se pare că a fost creată de râuri înainte de apariția gheții”, a spus Jamieson.
„Acest lucru ne spune că nu au existat multe schimbări în această zonă anume, ceea ce indică faptul că, deși această parte a calotei de gheață s-ar putea să se fi retras în vremuri mai calde din trecut, condițiile din acest loc probabil că nu s-au schimbat prea mult, iar asta ne ajută să înțelegem cum ar putea răspunde calota de gheață la încălzirea globală viitoare”, a adăugat el.
Ce pericole îl amenință, conform cercetătorilor
În lucrarea lor, autorii studiului au explicat că ținutul ascuns din Antarctica a fost probabil „învelit” în gheață timp de cel puțin 14 milioane de ani. De-a lungul acestei perioade, cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat în urmă cu aproximativ 3 milioane de ani, în perioada caldă mijlocie Piacenziană, dar datele sugerează că EAIS nu s-a retras până la apariția acelui peisaj fluvial.
Este chiar posibil ca ținutul ascuns să se fi format cu 34 de milioane de ani în urmă, când EAIS a apărut pentru prima dată în urma tranziției Eocen-Oligocen (EOT), de la condiții calde la cele glaciare.
„Vârsta suprafeței terestre este incertă, dar este probabil să fie anterioară Miocenului mijlociu – acum 14 milioane de ani – și, probabil, datează de la tranziția de la condițiile calde la cele glaciare din Antarctica după EOT”, au notat cercetătorii.
Pe de altă parte, autorii studiului au avertizat că dacă încălzirea globală nu va fi stopată ori măcar diminuată, stabilitatea pe termen lung a EAIS ar putea fi, până la sfârșitul secolului, un lucru din trecut.