19 oct. 2023 | 11:17

2023, cel mai poluat an din istorie. Cu cât a crescut nivelul de dioxid de carbon, care sunt perspectivele

ACTUALITATE
2023, cel mai poluat an din istorie. Cu cât a crescut nivelul de dioxid de carbon, care sunt perspectivele

Cu aproape două luni și jumătate rămase până la final, 2023 se anunță a fi cel mai poluat an din istorie. Asta, după ce deja a fost declarat cel mai cald, cu o creștere de 1,5 grade Celsius a temperaturii globale peste media preindustrială. Dar același lucru este de așteptat să se întâmple și cu nivelurile de poluare cu dioxid de carbon raportate de agențiile internaționale.

Nivel record al emisiilor de dioxid de carbon

2023 va fi cel mai poluat an din istorie, conform previziunilor făcute de specialiști. După ce încălzirea globală s-a resimțit la nivelul întregii planete, acest an fiind deja desemnat cel mai cald din istoria măsurătorilor meteo, nivelul de poluare cu dioxid de carbon este de așteptat să crească între 0,5 și 1,5 la sută, un record în acest sens.

El s-a mărit și în 2022 cu 0,9%, pentru un total de 36,8 gigatone de dioxid de carbon emise doar anul trecut. Creșterea emisiilor nu este uniformă între sectoare și regiuni globale, dar chiar și cele mai pline de speranțe scenarii arată că nu se face suficient în abordarea problemei emisiilor de gaze cu efect de seră, în general.

Citește și: Încălzirea globală începe să-și arate colții. Anul 2023, oficial cel mai fierbinte din istorie

„Ar fi foarte puțin probabil ca emisiile să scadă în 2023”, a declarat Glen Peters, director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia, pentru AFP.

2023, cel mai poluat an din istorie

Acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015 a stabilit planuri stricte pentru a limita creșterea temperaturii medii globale.

Scopul declarat este de a menține tendința crescătoare sub 1,5 de grade Celsius peste media preindustrială. Sau cel puțin să nu depășească 2 grade Celsius. Până acum, cei mai mari poluatori nu par a avea acest lucru pe agenda de priorități, iar rezultatul este că 2023 va fi cel mai poluat an din istorie.

Citește și: Poluarea aerului îți afectează inteligența și nici nu contează cât crezi în încălzirea globală

„Emisiile globale de CO₂ fosile trebuie să scadă cu până la 5% pe an. Acest lucru, pur și simplu nu se întâmplă. În fiecare an în care emisiile continuă să crească, este și mai dificilă atingerea obiectivelor de la Paris, ceea ce blochează lumea în a resimți și mai multe efecte negative asupra climei”, a spus Peters într-o postare pe platforma X, fosta Twitter.

Datele pe care se bazează predicțiile provin de la Agenția Internațională pentru Energie (IEA). Rapoartele organizației au fost un amestec de mesaje pozitive și negative în acest an.

Care sunt perspectivele

Odată cu creșterea surselor regenerabile, combustibilii fosili vor atinge, probabil, un maxim în acest deceniu, după care folosirea lor va scădea constant. Dar guvernele încă fac prea puțin pentru a sprijini tranziția către energie curată.

„Guvernele trebuie să mărească rapid cheltuielile și acțiunile politice pentru a îndeplini angajamentele pe care le-au luat la Paris în 2015 – inclusiv asigurarea vitală de finanțare de către economiile avansate către țările în curs de dezvoltare”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol, într-un comunicat de presă din 2021.

„Dar apoi trebuie să meargă și mai departe, conducând investițiile și implementarea în energie curată la cote mult mai mari dincolo de perioada de recuperare, pentru a pune omenirea pe o cale corectă către emisii nete zero până în 2050, care este îngustă, dar încă realizabilă, dacă acționăm acum”, a adăugat Birol.

Citește și: Pământul pregătește un eveniment de încheiere a erei glaciare: ce legătură are încălzirea globală

Raportul „Bugetul global de carbon” va fi publicat în decembrie 2023. Tot în decembrie, va avea loc în Dubai și Conferința ONU privind schimbările climatice, COP 28.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele