10 oct. 2023 | 12:57

Pământul pregătește un eveniment de încheiere a erei glaciare: ce legătură are încălzirea globală

ACTUALITATE
Pământul pregătește un eveniment de încheiere a erei glaciare: ce legătură are încălzirea globală

Creșterea metanului sugerează că Pământul pregătește un eveniment de încheiere a erei glaciare. Nivelurile de metan sunt în prezent ridicate, la fel cum au fost în timpul evenimentelor anterioare de terminare a unui ciclu al Pământului.

Ce se întâmplă cu încheierea erei glaciare

În ultimii 17 ani, s-au înregistrat creșteri neobișnuite ale nivelurilor de gaz metan în atmosfera Pământului, iar această creștere ar putea fi un mesager pentru ceva mai mare, potrivit unor noi cercetări. Nu este sigur ce înseamnă exact această creștere a metanului, dar oamenii de știință susțin că amintește de „evenimentele de terminare” din trecut, în sistemul climatic al Pământului, care au pus capăt erelor glaciare.

Ca referință, clima Pământului oscilează în mod constant între perioade glaciare lungi și reci – adesea numite ere glaciare – în care întinderi de gheață acoperă nordul Europei și Canada și perioade mai scurte interglaciare cu temperaturi mai calde. Acest lucru se întâmplă pe o scară de timp uriașă de mii și mii de ani, mult mai lungă decât durata unei vieți umane.

Sfârșitul acestor ere glaciare este cunoscut ca o terminare glaciară, o revizuire a sistemului ocean-atmosferă al Pământului care marchează tranziția de la o perioadă glaciară la cea interglaciară. Acesta este un alt proces lung care durează de obicei mii de ani.

În prezent, ne aflăm într-o etapă interglaciară a unei ere glaciare numită Epoca glaciară cuaternară, care a început cu aproximativ 2,5 milioane de ani în urmă și continuă și astăzi. Cu toate acestea, există indicii că s-ar putea produce un fel de schimbare. Privind nivelurile de metan de pe Pământ, există unele indicii că am putea fi în primele zile ale unui model „asemănător unei terminații”.

Ce legătură are încălzirea globală

Metanul există în mod natural în atmosfera noastră și poate acționa ca un puternic gaz cu efect de seră care captează căldura. Majoritatea gazului are o sursă antropică – și anume utilizarea combustibililor fosili, agricultura, gropile de gunoi și deșeuri – dar restul provine din surse naturale – în special vegetația putrezită în zonele umede și dezghețarea permafrostului.

Nivelurile au crescut rapid de-a lungul secolului al XX-lea, ca urmare a Revoluției Industriale și a arderii combustibililor fosili, dar creșterea a scăzut la sfârșitul secolului. Apoi, în jurul anului 2006, a început o altă creștere a metanului, nu legată doar de combustibilii fosili.

O mare parte din aceste noi emisii provin din zonele umede situate în apropierea ecuatorului. Rețineți, totuși, că aceasta în sine este o consecință a schimbărilor climatice care creează condiții mai calde și mai umede ce alimentează descompunerea în zonele umede.