13 oct. 2023 | 10:00

Scandal în Anglia, după ce federația de fotbal a refuzat să lumineze arcul stadionului Wembley, în memoria victimelor din Israel. „Pentru comunitatea LGBTQ+ s-a putut”

SPORT
Scandal în Anglia, după ce federația de fotbal a refuzat să lumineze arcul stadionului Wembley, în memoria victimelor din Israel. „Pentru comunitatea LGBTQ+ s-a putut”

„Rușine națională”. Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnaliștii de la The Sun, după ce au aflat că oficialii Federației de Fotbal din Anglia au refuzat să lumineze arcul stadionului Wembley, la meciul amical cu Australia, programat vineri, 13.10.2023. În plus, vor fi interzise și steagurile care nu au legătură cu cele două țări. Ziariștii sunt convinși că cei care au luat această decizie să tem că vor exista proteste și violențe.

Arcul stadionului Wembley nu va fi luminat în culorile Israelului la meciul Anglia – Australia

Federația de Fotbal din Anglia este sub o presiune enormă și există mai multe mesaje prin care a fost catalogată drept o „rușine națională”. Jurnaliștii de la The Sun au scris un material foarte dur după ce au aflat că oficialii nu au fost de acord să lumineze arcul stadionului Wembley în culorile statului Israel, la meciul amical Anglia – Israel. Ar fi fost un gest de eleganță în memoria victimelor atacului Hamas din Israel.

Iar aici se amintește cazul lui Emily, o fetiță de numai opt ani ucisă de teroriștii care au intrat în Israel și au început să tragă la întâmplare cu armele pe străzi. Tatăl ei a acordat un interviu emoționant CNN în care a spus plângând că se simte ușurat că fiica lui este moartă și că nu a ajuns în mâinile teroriștilor Hamas, care au publicat numeroase filmulețe și fotografii din momentele în care îi torturau pe cei pe care i-au răpit din Israel. Iar imaginile cuprind chiar tragedii îngrozitoare în care sunt implicați copii și femei.

Jucătorii echipelor din Anglia și Australia vor purta banderole negre, iar înaintea partidei vor păstra un moment de reculegere, dar fanii nu au voie să aducă steaguri israeliene sau ale altor naționalități. Vor fi interzise și mesajele legate de acest eveniment tragic. Oficialii federației se tem foarte tare că vor fi incidente la acest meci pentru că angajații firmelor de pază vor trebui să confiște steagurile care nu aparțin de Anglia sau Australia.

„Ar trebui să arătăm în mod clar susținerea noastră puternică pentru Israel. Suntem alături de Israel”, a declarat secretarul de Stat pentru Sănătate, Steve Barclay, unul dintre cei care a susținut ideea ca arcul de la stadion să fie luminat în alb și albastru, culorile de pe steagul statului evreu.

Șefii fotbalului englez sunt acuzați de „lașitate”

Jurnaliștii amintesc faptul că au existat mai multe situații în care arcul stadionului a fost luminat. Fostul Ministru al Justiției, Lord Wolfson, a declarat furios:

„Această decizie este greșită. FA a luminat arcul de la Wembley în memoria celor uciși de teroriști în timp ce dansau într-un club din Paris în 2015. Dar nu și pentru cei uciși, violați și luați ostatici în timp ce dansau la un festival de muzică în Israel. Poate acest «eveniment devastator» nu a fost suficient de devastator?”.

Lista evenimentelor care i-au determinat pe oficialii din fotbalul englez să accepte să lumineze arcul stadionului este destul de lungă. Este vorba de momentele în care s-au afișat culorile Franței, Turciei și Ucrainei după atrocitățile din acele țări. Și culorile Braziliei au apărut aici, după moartea legendarului Pele.

Un alt moment menționat este cel în care arcul a fost luminat în culorile curcubeului, anul trecut, în semn de susținere pentru comunitatea LGBTQ+, în timpul Campionatului Mondial din Qatar, o țară cu politici agresive anti-LGBT. În aceste condiții este greu de înțeles de ce nu au fost acceptate și culorile Israelului.

„Sunt șocat, rănit, dar nu în totalitate surprins că FA nu a avut încă timp să-și considere reacția la uciderea aproape a 1.000 de oameni. Observ cât de rapid a reacționat la alte situații și aș aprecia o explicație pentru care tragedia din Israel ar trebui percepută atât de diferit.

Aceasta este în contrast puternic cu guvernul nostru, în special cu Prim-ministrul, care a găsit timp să răspundă corespunzător acestei situații îngrozitoare”, a declarat fostul președinte al FA, David Bernstein.

Arcul de deasupra stadionului Wembley măsoară 317 metri și poate fi văzută din orice zonă a orașului Londra.