Piața imobiliară din România, după noul cod fiscal și majorarea TVA-ului. Ce se întâmplă cu prețurile, cu tranzacțiile
În urmă cu câteva săptămâni, s-a majorat TVA-ul la achiziția de locuințe și practic, contează mai puțin dacă ești la prima sau a doua achiziție de proprietate. Fenomenul care a speriat dezvoltatorii are însă și efecte neprevăzut în piața autohtonă de apartamente.
Locuințele din România sunt din ce în ce mai scumpe, iar anul acesta a venit la pachet cu o prăbușire a numărului de tranzacții. Pe termen lung, noul Cod Fiscal va avea numeroase consecințe negative asupra pieței în ansamblu, dar mai ales asupra prețurilor. Până atunci însă, pe termen scurt, de frica aplicării noilor măsuri, se pare că mai mulți oameni s-au grăbit în luna august să-și cumpere un apartament sau o casă, conform datelor agregate de platforma imobiliară Titirez.ro.
Luna august, o victorie pentru piața imobiliară din România
De frica aplicării noilor măsuri fiscale, în august 2023, s-a intensificat activitatea de tranzacționare. Cel mai mult s-a putut observa o creștere la capitolul apartamente, o dovadă a faptului că cererea mai există în România, deși este improbabil, dacă nu imposibil, să se mențină pe termen lung.
“Asta în ciuda considerentelor care tind să-i determine pe unii cumpărători să adopte o atitudine de expectativă: evoluția economiei per ansamblu, inflația și costurile de creditare încă ridicate, dar și tulburările geopolitice din regiune”, arată analiza.
Câte locuințe s-au vândut în România, o excepție de la regulă
Vizavi de situația tranzacțiilor din august 2023, ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) a sesizat la nivel național o schimbare ciudată de tendință în ceea ce privește numărul de tranzacții. Față de iulie 2023, s-a văzut o creștere de 17%, iar față un an urmă, în august 2022, creșterea a fost de 2%. Ca referință, în ultima lună de vară, s-au vândut la nivel național 59.425 de imobile, cu nu mai puțin de 9.694 de locuințe în plus comparativ cu iulie și 1.039 mai mult comparativ cu august 2022.
Citește și Prețul apartamentelor s-a dublat în doar 13 ani: era mai bine după criza economică decât acum
Dacă ne rezumăm doar la statistica referitoare la apartamente, creșterea a fost și mai mare, un plus de 25% față de luna anterioare, 15.393 versus 12.252. Comparativ cu august 2022, plusul a fost de 8%, în timp ce la acea vreme discutam de 14.326 de tranzacții. Fără să surprindă pe nimeni, conform ANCPI, în august 2023, cele mai multe unități individuale, respectiv 4.396, au fost tranzacționate în București, Capitala fiind urmată de județele Timiș (1.000 de unități), Ilfov (976), Cluj (953), Brașov (883), Constanța (668) și Iași (613). Spre comparație, în iulie 2023, în București au fost consemnate 3.782 de tranzacții cu unități individuale, pe următoarele locuri situându-se județele Timiș (847 de unități), Cluj (752), Brașov (655), Constanța (641), Iași (572) și Ilfov (548).
„August este, în mod obișnuit, o lună mai slabă din punctul de vedere al activității din piața imobiliară, însă intenția declarată a autorităților de a majora o serie de taxe, printre care și TVA-ul minim aplicabil la cumpărarea unei locuințe nou-construite, a dus la o evoluție atipică. Mulți potențiali cumpărători au ieșit, astfel, din așteptare și au încheiat o tranzacție mai rapid decât ar fi făcut-o, poate, în mod normal.
În opinia noastră, această situație demonstrează nu doar că pe piața locală există un interes robust pentru cumpărarea de locuințe, ci și că acesta este susținut, totuși, și de puterea financiară necesară. Cu mențiunea că cei mai activi în piață sunt, în continuare, clienții care dispun de fonduri proprii pentru a-și finanța achizițiile – dacă nu integral, cel puțin în proporție majoritară”, spune Costina Petrescu, CEO Titirez.ro și imoPR
Ce urmează pe piața imobiliară din România
„Dincolo de reglarea organică a economiei, suntem de părere că ceea ce ar ajuta, pe termen scurt, mediu și lung piața imobiliară, în speță cea rezidențială, este o conștientizare, din partea clasei politice, a nevoii noastre stringente de stabilitate – atât a cumpărătorilor și vânzătorilor, cât și a dezvoltatorilor, agențiilor și jucătorilor care oferă servicii conexe în industrie.