04 oct. 2023 | 15:29

Care este salariul minim pe economie în România, de fapt. ”O aiureală nemaiîntâlnită”, nu toți primesc 3.300 de lei de la 1 octombrie

ACTUALITATE
Care este salariul minim pe economie în România, de fapt. ”O aiureală nemaiîntâlnită”, nu toți primesc 3.300 de lei de la 1 octombrie

În cazul în care mai aveai vreun dubiu legat de modul haotic în care sunt stabilite particularitățile fiscale ale legislației din România, tocmai a mai ieșit la iveală o nouă problemă legată de salariul minim pe economie, proaspăt majorat de la 1 octombrie 2023.

În teorie, salariul minim pe economie se traduce prin faptul că nu ar trebui să existe angajați în România care să fie plătiți cu mai puțin de valoarea respectivă, cu condiția să lucreze legal cu normă întreagă. Deși au existat salarii minime mai mari în anumite domenii, precum construcții, până la 1 octombrie 2023 nimeni nu ar fi putut să câștige mai puțin de 3.000 de lei brut. Din acel moment, brutul minim a devenit 3.300 de lei. În mod aproape șocant, există însă o categorie foarte numeroasă de salariați români care sunt sancționați.

Domeniul din România cu cel mai mic salariu minim pe economie

În iunie 2022, când salariul minim brut pe țară a fost 2.550 de lei, autoritățile au stabilit ca prin Legea 135/2022 să impună un salariul minim brut diferențial pentru salariații din sectorul agroalimentar, agricultură și alimentație publică. La acea vreme, s-a stabilit că aceștia vor fi privilegiați și vor avea leafa minimă în format brut de 3.000 de lei. În ianuarie 2023, salariul minim la nivel național, indiferent de domeniul de activitate, a devenit 3.000 de lei, dar salariile din sectorul agroalimentar au rămas neatinse. Acum, s-a întâmplat același lucru, salariul minim a sărit la 3.300 lei în brut, cu excepția celor din agroalimentar.

Citește și Ți se taie acești bani, dacă nu depui cererea până pe 6 octombrie: pierzi ajutorul pentru toată familia

Fenomenul detaliat mai sus vine cu mai multe probleme. În primul rând, este inconstituțional, pentru simplul fapt că se prevede fără echivoc în Constituția României faptul că salariul minim pe economie este egal pentru toți. Un pic penibil este că până și zilierii care activează în sectorul agroalimentar au șanse semnificative să câștige pe oră mai mult decât angajații.

Salariații din sectorul agroalimentar, cel mai mic salariu

După cum au detaliat cei de la avocatnet.ro, salariații din sectorul agroalimentar au fost excluși în mod explicit de la recenta modificare a salariului minim. În consecință, salariul minim pe o ramură a economiei (agricultura și industria alimentară) este mai mic decât salariul minim pe care ar trebui să-l primească orice salariat, indiferent de domeniul în care lucrează. Partea cea mai ciudată a întregii ecuații este că salariile diferențiate au fost introduse tocmai pentru a impulsiona anumite domenii de activitate, precum construcții și, la acea vreme, agroalimentar. Acum, reversul este valabil.

Citește și FMI trage un semnal de alarmă în România: Foarte puțini români muncesc

„Avem de-a face cu o aiureală nemaiîntâlnită, în care asistăm la existența a două salarii minime. Este clar că salariul minim trebuie stabilit prin lege, pentru că acesta nu poate fi diferențiat în funcție de clase profesionale, sociale sau de orice altă natură. Constituția este foarte clară în această privință. Numai că hotărârile de Guvern nu pot fi atacate la CCR, ci numai în contencios administrativ, dar nu știu cine ar avea interes să facă asta. Mă rog, vor regla lucrurile în stil românesc, din mers, prin cârpeli”, a menționat Augustin Zegrean pentru sursa citată, fostul judecător și președinte al CCR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele