02 oct. 2023 | 09:35

Salariul minim pe economie, majorat în România. Câți bani primești în mână de la 1 octombrie, cât câștigă statul după creștere

ACTUALITATE
Salariul minim pe economie, majorat în România. Câți bani primești în mână de la 1 octombrie, cât câștigă statul după creștere

Autoritățile române au impus majorarea salariului minim pe economie la 3.300 lei brut începând cu 1 octombrie 2023. Marele beneficiar al acestei creșteri nu este însă sub nicio formă românul de rând, ci statul român prin taxe și impozite suplimentare.

Până la 30 septembrie 2023, salariul minim brut în România a fost de 3000 de lei. Această valoare, după ce scoteai din ecuație taxele și impozitele la stat, se traducea în 1.898 de lei în mână. De la 1 octombrie, salariul minim pe economie este 3300 de lei în formă brută și 2.079 de lei în net.

Ce înseamnă majorarea salariului minim pentru români, cât câștigă

Începând cu luna octombrie, cei peste 1,86 milioane de români care sunt plătiți cu salariul minim pe economie vor primi la leafă 181 de lei în plus, cu o mențiune foarte importantă.

Citește și Intrăm în recesiune? Criza economică, mai aproape decât vrem să credem

Noul salariul minim de 3.300 de lei brut prevede doar până la finalul acestui an o valoare de 200 de lei care nu este taxată. Cu alte cuvinte, de la la 1 ianuarie 2024, dacă nu cumva se schimbă prevederile între timp, ar trebui să primești mai puțin de 2.079 de lei în mână.

Nu mai puțin de 1.867.588 salariați din România sunt afectați de majorarea salariului minim pe economie.

De ce este o problemă majorarea salariului minim

„Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu aplicare de la 1 octombrie 2023. Spunem încă o dată că este greşit ca această majorare să fie implementată într-un timp atât de scurt – mai sunt 3 zile până la aplicare.

Practic, mâine, toate companiile ar trebui să actualizeze toate contractele pentru angajaţii remuneraţi cu salariul minim. În plus, companiile au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le- am purtat anul trecut.

În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice externe, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparenţă cu care au fost tratate măsurile fiscale”, a menţionat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Din altă tabără, Blocul Național Sindical speră să primească lămuriri sau clarificări în ceea ce privește cei 200 de lei netaxați.

Cât plătește un angajator, care sunt taxele la stat pentru salariul minim

Un angajator care plătește un salarial cu salariul minim pe economie are costuri totale de 3.370 de lei de la 1 octombrie, în creștere cu 307 lei de la 3.063 de lei anterior. În consecință, în timp ce un român obișnuit se bucură de 181 de lei după această majorare, statul român are un beneficiu cu aproximativ 65% mai mare, de 307 lei.

Citește și Avem o grămadă de asistați social, dar firmele nu găsesc muncitori: e mai convenabil să primești ajutoare, decât să te deranjezi pentru 2.000 de lei

Calculele de mai sus sunt în condițiile în care, la momentul de față, un angajator plătește taxe și impozite pe 3.100 din cei 3.300. Când se va scoate facilitatea fiscală pentru 200 de lei din sumă, mai mulți bani vor merge la stat.

Punctual, totalul taxelor încasate de stat din acest salariu este de 1.291 lei. Din aceștia, 775 lei sunt asigurări sociale (pensia – CAS), 310 lei sunt asigurări sociale de sănătate (CASS), 136 lei sunt impozit pe venit, iar 70 lei sunt contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), conform Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele