02 oct. 2023 | 18:39

Care e prețul „corect” pentru un apartament în România, în funcție de cât câștigi

ACTUALITATE
Care e prețul

Aproape că nu există român care să nu viseze la propria sa locuință, doar că foarte mulți ajung să facă greșeli financiare ce-i împovărează o viață întreagă, din lipsa educației financiare de bază.

Dacă ești angajat și treci pragul unei bănci, vei obține cel mai probabil un credit ipotecar, în anumite condiții.

Din nefericire, foarte mulți români odată ce se văd acceptați de bănci pentru finanțare, nici măcar nu se gândesc dacă-și permit cu adevărat acel credit, dacă vor face față plăților pe termen mediu-lung, dacă e cea mai bună soluție pe care o puteau găsi.

Nu e deloc simplu și nici n-ar trebui să fie o întâmplare accesarea unui credit ipotecar. Riști stabilitatea ta financiară, a familiei tale, îți riști perspectivele de dezvoltare și de a deveni independent financiar.

Înainte de a te împrumuta, trebuie să ai în vedere o serie de reguli de bază care să te ghideze în luarea deciziei corecte.

Care ar fi acelea? În primul rând, să te orientezi către o sumă pe care ți-o permiți în mod real, să nu te îndatorezi la gradul maxim admis și să alegi o casă care are un preț corect pentru tine.

Cum să nu ajungi în imposibilitatea de a-ți mai plăti ratele la bănci

Despre toate acestea vorbește economistul Iancu Guda, citat de Adevărul. Conform acestuia, o familie căreia îi intră lunar în casă un venit mediu n-ar trebui să viseze la locuințe de sute de mii de euro, chiar dacă, prin absurd sau nu, banca le-ar oferi o astfel de finanțare colosală.

Bucuria pe termen scurt se poate transforma în drama și coșmarul vieții, dacă nu îți faci calculele foarte bine.

Economistul ia în calcul 6.500 de lei (1.300 de euro) ca venit mediu lunar al unei gospodării, venitul familiei pe 5 ani este de 78.000 de euro.

Nu accepta câți bani îți dă banca, fă-ți singur calculele

Banca poate oferi o finanțare de 93.000 de euro. Doar că valoarea imobilului pe care ar trebui să-l achiziționezi ar trebui să fie mai mică, fiindcă atât îți permiți în mod real să susții sănătos, din banii pe care-i ai.

„Se creează astfel o diferență între ceea ce-mi dă maximum banca (93.000 de euro) și ceea ce-mi permit (venitul familiei pe 5 ani-78.000 de euro), pentru că a-ți permite se socotește în funcție de venitul tău, nu de suma pe care ți-o dă creditorul”, explică Guda.

„În primul rând trebuie să stau într-o casă pe care mi-o permit. A te duce la bancă și a lua un credit 100.000 de euro dacă ți se acordă, nu înseamnă că îți permiți. Nivelul maxim la care te poți îndatora este 40% din veniturile familiei. Eu nu recomand să ne îndatorăm la maximum doar pentru o locuință”, mai subliniază el.

Vezi aici dacă poți lua un credit ipotecar în România dacă lucrezi în străinătate.

Chiria poate fi o opțiune mai bună, cel puțin în anii tinereții

Nu uita că și chiria poate fi o opțiune, mai ales dacă admiri mentalitatea occidentală și ești conștient că mai important decât a-ți paria cea mai mare parte din bani pe niște ziduri ar fi întâi să investești în tine, într-o idee de business poate, care să-ți aducă profituri din care să cumperi imobiliare fără să te sacrifici 30 de ani lună de lună.

Chiria oferă o flexibilitate financiară și locativă de necontestat, poți alege o locuință mai ieftină, iar banii economisiți pot merge către investiții și independență financiară.

În anii de tinerețe, primordială ar trebui să fie avansarea, dezvoltarea, atingerea potențialului maxim, nu achiziționarea unor ziduri, cu prețul unor dobânzi împovărătoare.

Aceste argumente sunt cu atât mai puternice, cu cât anul 2024 ne va aduce o scumpire masivă a apartamentelor.