23 sept. 2023 | 09:22

Țara care își schimbă numele. Miliarde de oameni vor avea actele schimbate, când se ia decizia oficială

ACTUALITATE
Țara care își schimbă numele. Miliarde de oameni vor avea actele schimbate, când se ia decizia oficială

O controversă a cuprins India după ce guvernul premierului Narendra Modi s-a referit la țară ca Bharat în invitațiile oficiale, lăsându-i pe mulți să se întrebe dacă numele va fi schimbat.

Numele Indiei, schimbat în invitații oficiale

În invitațiile la cină trimise marți invitaților care participă la summitul Grupului celor 20 (G20) din această săptămână, Droupadi Murmu este numit „președintele Bharat” în loc de obișnuitul „președintele Indiei”.

În aceeași zi, un tweet al unui purtător de cuvânt de rang înalt al partidului de guvernământ Bharatiya Janata Party (BJP) a afirmat că Modi participă la un summit al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Indonezia în calitate de „prim-ministru al Bharat”.

În constituția sa, cea mai populată țară din lume este cunoscută sub numele de India și Bharat. Hindustan („țara hindușilor” în limba urdu) este un alt cuvânt pentru această țară. Cele trei denumiri sunt folosite în mod interschimbabil în mod oficial și de către public. Cu toate acestea, în toată lumea, India este numele cel mai des folosit.

Controversele stârnite de Bharat

De când au fost transmise invitațiile pentru G20, criticii guvernului au acuzat guvernul Modi și BJP, formațiunea sa naționalistă hindusă, că intenționează să schimbe numele în Bharat.

Numele este un termen sanscrit care se regăsește în scripturi scrise în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Se referă la un teritoriu ambiguu, Bharatavarsa, care se întindea dincolo de granițele actuale ale Indiei și s-ar fi putut extinde până la ceea ce este astăzi Indonezia.

BJP a redenumit deja orașe și locuri care au fost legate de perioadele Mughal și colonială. Anul trecut, de exemplu, Grădina Mughal de la palatul prezidențial din New Delhi a fost redenumită Amrit Udyan.

Criticii au declarat că noile denumiri reprezintă o încercare de a-i șterge din istoria Indiei pe moguli, care erau musulmani și au condus subcontinentul timp de aproape 300 de ani.

Pentru Roop Rekha Verma, profesor de filozofie și fost rector al Universității Lucknow din statul nordic Uttar Pradesh, controversa își are rădăcinile în intoleranța de care dă dovadă guvernul lui Modi.

„Am văzut că există un dispreț continuu față de Constituție și legi. Dacă Curtea Supremă dă un ordin și guvernului nu-i place, atunci acesta este schimbat. Nu pot spune ce se va întâmpla în continuare, dar cred că, din cauza alianței pe care a format-o opoziția, acum și-au propus să elimine și numele India.”, a declarat Verma pentru agenția turcă Anadolu.

„India, o denumire cu o valoare incalculabilă”

Opoziția a avertizat BJP împotriva eliminării numelui India. „Deși nu există nicio obiecție constituțională în a numi India „Bharat”, care este unul dintre cele două nume oficiale ale țării, sper că guvernul nu va fi atât de prost încât să renunțe complet la „India”, care are o valoare de marcă incalculabilă construită de-a lungul secolelor”, a postat Shashi Tharoor, un deputat al partidului Congresul Național Indian, pe X, site-ul cunoscut anterior sub numele de Twitter.

„Ar trebui să continuăm să folosim ambele cuvinte, mai degrabă decât să renunțăm la pretenția noastră de a avea un nume cu parfum de istorie, un nume care este recunoscut în întreaga lume”, a adăugat el.

Când ar putea fi redenumită India

Congresul conduce o nouă alianță a opoziției care a fost formată recent cu scopul de a-l înlătura pe Modi la alegerile generale din 2024. Alianța incluzivă pentru dezvoltare națională indiană, sau INDIA, formată din 26 de partide, a făcut din potențiala schimbare de nume o problemă.

Guvernul indian a convocat o sesiune parlamentară extraordinară în perioada 18-22 septembrie, dar nu a anunțat nicio ordine de zi, ceea ce a dus la speculații că aceasta va fi folosită pentru a redenumi țara.

Cu toate acestea, unii oficiali guvernamentali, cum ar fi ministrul informațiilor Arunag Thakur, au respins ideea ca fiind „zvonuri” răspândite de opoziție.