21 sept. 2023 | 08:30

Ce înseamnă dacă obișnuiești să vorbești singur. Când trebuie să mergi la un psiholog

ACTUALITATE
Ce înseamnă dacă obișnuiești să vorbești singur. Când trebuie să mergi la un psiholog

Numeroase persoane obișnuiesc să vorbească singure adesea sau ocazional. Acest comportament este comun și normal la orice vârstă și are numeroase beneficii, dar uneori poate semnala faptul că este nevoie de ajutorul unui psiholog, potrivit cercetătorilor.

Beneficiile vorbitului cu propria persoană

Deși oamenii asociază adesea vorbitul cu propria persoană cu probleme de sănătate mintală, profesioniștii din domeniul sănătății o consideră normală la toate vârstele și chiar benefică în anumite circumstanțe.

Conform cercetătorilor, vorbitul cu propria persoană îi poate ajuta pe oameni să găsească obiecte rătăcite și să înțeleagă instrucțiuni, printre alte beneficii.

Vorbitul cu propria persoană a fost un subiect interesant pentru cercetători de-a lungul timpului. În anii 1880, savanții au fost interesați în special de ceea ce își spun oamenii când vorbesc singuri și de motivele pentru care vorbesc cu ei înșiși.

Deși copiii vorbesc singuri adesea, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți sau îngrijitori. Este un mod de a dezvolta limbajul, de a rămâne stimulat în timpul unei sarcini și de a îmbunătăți performanța în timpul îndeplinirii sarcinilor. Obiceiul de a vorbi cu sine poate continua la vârsta adultă și, în general, nu reprezintă o problemă.

Obiceiul de a vorbi singur poate avea mai multe beneficii. Nu implică riscuri semnificative pentru sănătate, cu excepția cazului în care o persoană prezintă și alte simptome ale unei afecțiuni psihice, cum ar fi halucinațiile.

În timpul îndeplinirii unei sarcini cu un set de instrucțiuni, vorbirea cu propria persoană poate îmbunătăți controlul asupra sarcinii, concentrarea și performanța. În plus, poate îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor.

Un studiu din 2012 a examinat modul în care acest obicei afectează sarcinile de căutare vizuală. Constatările sugerează că vorbirea cu propria persoană în timpul căutării unui obiect, cum ar fi un set de chei, sau încercarea de a găsi produse într-un magazin alimentar, poate ajuta o persoană să le găsească mai repede.

Cercetarea sugerează, de asemenea, că cei care vorbesc singuri în timp ce fac sport au parte de unele beneficii. De exemplu, dacă vorbesc singuri într-un mod motivațional sau instructiv și-ar putea îmbunătăți performanța.

Motivele pentru care oamenii vorbesc singuri

Există mai multe motive pentru care o persoană ar putea vorbi singură, printre care se numără controlarea și procesarea emoțiilor. De exemplu, dacă o persoană vorbește singură despre faptul că se simte nervoasă sau furioasă, aceasta ar putea să o ajute prin: concentrarea pe îmbunătățirea stării și controlarea emoțiilor, precum și reducerea anxietății.

Un studiu din anul 2014 sugerează că cei cu anxietate, inclusiv anxietatea socială, ar putea beneficia de pe urma vorbitului cu propria persoană.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care se referă la ele însele la persoana a treia ar putea să se distanțeze de sentimentele lor și să le proceseze, pentru a ajuta la reducerea anxietății.

Când este cazul ca cei care vorbesc singuri să ceară ajutor

Oamenii pot constata că obiceiul de a vorbi singuri le afectează sănătatea mintală dacă sunt negativi și se autocritică atunci când vorbesc cu ei înșiși.

În aceste situații, ar trebui să vorbească cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a găsi modalități de îmbunătățire a stimei de sine și de ajustare a vorbirii cu propria persoană astfel încât aceasta să fie mai pozitivă și mai încurajatoare.

Însă, în cazul în care o persoană vorbește singură ca parte a unei halucinații, ar trebui să caute ajutor de la un profesionist din domeniul sănătății. Vorbirea cu propria persoană și halucinațiile pot indica o problemă de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia.

O persoană cu schizofrenie poate experimenta schimbări în comportamentul și gândurile sale, cum ar fi halucinații sau iluzii. Halucinațiile fac ca o persoană să vadă, să audă, să miroasă, să guste sau să simtă lucruri care nu fac parte din lumea din jurul ei și care sunt prezente doar în mintea sa.

Auzirea vocilor și reacționarea la acestea este o halucinație frecventă în schizofrenie. Aceste voci și senzații par reale pentru persoana care le experimentează. Furnizorii de servicii medicale afirmă că mintea reacționează la aceste voci în același mod ca și cum ar fi angajată într-o conversație cu o persoană reală.

De asemenea, persoanele cu schizofrenie se pot izola, pierzându-și interesul pentru interacțiunile zilnice cu prietenii și familia și întâmpinând dificultăți în exprimarea emoțiilor.

În situațiile inofensive în care apare vorbitul cu propria persoană, acesta poate fi oprit prin unele metode, dacă este deranjant într-un fel sau altul. De exemplu, scrierea într-un jurnal poate ajuta o persoană să transfere gândurile din mintea sa, să-și organizeze procesele de gândire și să gestioneze stresul și anxietatea.

O altă modalitate de a scăpa de obiceiul de a vorbi singur este încercarea de a procesa totul în gând, fără a spune ceva.