Omul care a inventat primele fabrici: cine a fost Richard Arkwright, inventatorul englez care a schimbat lumea și antreprenor de frunte în timpul Revoluției Industriale timpurii
Iată cum Richard Arkwright a declanșat o transformare în industria textilă și a creat o viziune asupra viitorului producției, bazat pe fabrici și alimentat de mașini.
De la începutul secolului al XVIII-lea, producătorii căutau modalități inventive de a satisface cererea tot mai mare de pânză și fire de bumbac. În cele din urmă, în 1767, a avut loc o descoperire când un antreprenor din Lancashire, Richard Arkwright (1732–1792), a conceput o mașină de filat simplă, dar remarcabilă. Înlocuind munca mâinilor umane, cadrul de apă a făcut posibilă toarcerea firelor de bumbac mai rapid și în cantități mai mari decât oricând.
Pânză de bumbac a fost făcută în întreaga lume de mii de ani. Comercianții au adus-o pentru prima dată în Marea Britanie din India în urmă cu aproximativ 500 de ani. Era mai ușoară, mai strălucitoare și putea fi spălată și uscată mai ușor decât țesăturile grele, de lână, cu care oamenii din Marea Britanie erau obișnuiți. Era, de asemenea, o marfă de comerț valoroasă, cu comercianții schimbând pânza pentru mărfuri din întreaga lume.
Interesul pentru bumbac i-a determinat pe producătorii antreprenori din Marea Britanie să caute modalități de a satisface cererea în creștere. Unii au început să experimenteze dezvoltarea mașinilor de filat, care sperau să accelereze producția de fire de bumbac, preluând munca lentă făcută de mâinile omului folosind roți de filare.
În ciuda încercărilor ambițioase, inclusiv mașina de filat cu role concepută de Lewis Paul și John Wyatt în 1738, niciunul nu a reușit să dezvolte o mașină fiabilă și eficientă, capabilă să toarne fire de calitatea dorită.
În același timp, Richard Arkwright, un om de afaceri din Lancashire, care și-a dat seama de potențialul de profit al filării bumbacului, a urmărit cu atenție eforturile și greșelile lor. Arkwright s-a născut în 1732, la Preston, într-o familie săracă, și deja dezvoltase o afacere de succes în tunsoare și peruci în Bolton, când a devenit interesat de filarea bumbacului.
În 1767, l-a cunoscut pe John Kay, un ceasornicar priceput, cu abilitatea tehnică necesară pentru a construi mașini. Împreună cu Kay, Arkwright a dezvoltat primul său prototip de mașină de filat. Proiectate inițial pentru a fi conduse de cai putere, rolele de mișcare ale mașinii extrageau fibrele de bumbac, imitând acțiunea degetelor unui filator manual. Apoi, fusurile sale rotative au răsucit bumbacul în fire și l-au înfășurat pe o bobină.
Deși alți producători lucraseră la mașini de filat folosind un principiu similar, Arkwright a făcut dezvoltări cruciale care i-au deosebit mașina, reușind acolo unde alții au eșuat. După luni de experimentare și ajustare, el a descoperit distanța corectă pentru rolele care extrageau fibra de bumbac și a atârnat greutăți de setul de role de sus, astfel încât acestea să poată prinde ferm rolele de jos.
Cu toate acestea, provocările aduse originalității proiectelor lui Arkwright l-au afectat de-a lungul vieții, dar aici vom ajunge mai târziu.
Crearea unui sistem de fabrică
Eliberând un brevet în 1769 pentru mașina sa, Arkwright și partenerii săi de afaceri erau hotărâți să facă bani din invenție. Au construit o fabrică uriașă, cu mai multe etaje, în Cromford, Derbyshire, lângă râul Derwent, care curge rapid. Arkwright își dăduse seama că puterea apei, mai degrabă decât caii putere, era cel mai eficient mod de a-și conduce mașinile. Roțile uriașe instalate la moară, conduse de râu, asigurau mișcarea de rotație pentru a conduce mașinile. Ulterior, mașinile de filat ale lui Arkwright au devenit cunoscute.
Designul ingenios al cadrului de apă a făcut ca mașinile să poată fi operate de muncitori necalificați. Reparau eventualele rupturi ale firului și schimbau bobinele pline cu altele goale, iar ramele de apă puteau scoate cantități uriașe de fire puternice și uniforme, de care țesătorii aveau nevoie pentru a produce pânză de bumbac.
Arkwright transformase un principiu mecanic într-o mașină industrială constant productivă. Moara Cromford s-a extins rapid și Arkwright a construit alte mori în Derbyshire și Lancashire. A continuat să inoveze – de exemplu, moara sa din Manchester de pe Miller Street a fost prima care a folosit puterea aburului. Arkwright a făcut, de asemenea, legături în Scoția, extinzându-și operațiunile de filare la nord de graniță. El a strâns o avere uriașă din imperiul său de filare a bumbacului, vânzând firele produse în fabricile sale și acordând licențe pentru mașinile sale altor producători.
Richard Arkwright, în tribunal
Richard Arkwright a fost un om de afaceri nemilos. În 1781, el a inițiat din nou acțiuni în justiție nouă firme de filat din Manchester care își foloseau invențiile fără licență. Producătorii din Manchester au susținut că ar trebui să aibă libertatea de a folosi mașinile așa cum doresc.
Ca răspuns la provocările lui Arkwright, producătorii au pus sub semnul întrebării validitatea brevetelor lui Arkwright, argumentând că acestea nu au demonstrat originalitatea invențiilor sale. Au urmat o serie de procese judecătorești, care au culminat cu procesul de brevet din iunie 1785, unde Arkwright a fost acuzat că a copiat invenția de filare a unui inventator de mașini pe nume Thomas Highs.
Highs a spus curții că rolele folosite pe cadrul de apă al lui Arkwright au fost concepute de el. Brevetul Arkwright pentru motorul de cardare a fost, de asemenea, contestat.
Instanța a dat un verdict împotriva lui Arkwright, anulând ambele invenții patentate ale sale, mult spre satisfacția producătorilor de bumbac, care de atunci au fost liberi să-și folosească invențiile fără restricții.
Până în 1800, aproape o mie de bărbați, femei și copii erau angajați în morile lui Arkwright și mii alții lucrau în fabrici înființate de alți antreprenori care căutau profit. Viața muncii a fost transformată.
Profiturile rezultate din mașinile lui Sir Richard Arkwright au fost considerabile.
Cu toate astea, lucrul unui număr stabilit de ore la ritmul mașinilor morii era un mod de viață complet nou. Temperaturile ridicate și nivelurile de praf din fabrici au agravat orele solicitante de muncă și monotonia muncii. Lucrând printre aparatele care făceau zgomot, fără protecție, mulți lucrători au suferit pierderea auzului. Până în secolul al XIX-lea, nu au existat legi eficiente care să reglementeze munca aceasta și să aibă grijă de siguranța muncitorilor.
Transferând filarea bumbacului din casă la fabrici uriașe, alimentate cu sute de muncitori, Arkwright a arătat că este posibil să înființeze o fabrică special construită, să instaleze o sursă de energie, să o echipeze cu mașini, să angajeze o forță de muncă și să obțină profit.
Alți proprietari de fabrici și-au modelat morile după exemplul lui Arkwright. Deși cadrul său de apă a fost înlocuit, în cele din urmă, cu o mașină de filat mai avansată, dezvoltată în 1775 de Samuel Crompton, Arkwright a transformat industria bumbacului și a adus o contribuție semnificativă la creșterea sistemului de producție pe care îl cunoaștem astăzi.