12 sept. 2023 | 11:22

Misterele creierului uman pe care nu le știi. Cea mai complexă manifestare a inteligenței a fost descoperit în ultimii 15 ani

ACTUALITATE
Misterele creierului uman pe care nu le știi. Cea mai complexă manifestare a inteligenței a fost descoperit în ultimii 15 ani

Aceste fapte despre creier risipesc multe mituri bazate pe cunoștințe învechite. Toate faptele citează referințe originale.

Există o mulțime de mituri și informații greșite despre creier care trec drept „fapte” ale creierului. Acest lucru este oarecum de înțeles – studiul creierului uman este unul dintre domeniile cel mai puțin explorate din știință.

Chiar și experții sunt de acord că există mai multe lucruri pe care nu le știm despre creier decât știm în prezent. În ultimii ani, cunoștințele noastre despre creier au explodat. Majoritatea a ceea ce știm despre creier a fost descoperit în ultimii 15 ani.

Creierul tipic cuprinde aproximativ 2% din greutatea totală a corpului, dar folosește 20% din energia totală și aportul de oxigen. Creierul tău este 73% apă.

Este nevoie de doar 2% deshidratare pentru a-ți afecta atenția, memoria și alte abilități cognitive. Nouăzeci de minute de transpirație pot micșora temporar creierul la fel de mult ca un an de îmbătrânire.

Vezi și: De ce este creierul uman atât de mare. Explicația surprinzătoare dată de cercetători, cât ar trebui să fie, de fapt

Vezi și: Câtă energie consumă creierul uman, de fapt, deși cântărește doar 2% din greutatea corpului tău

Vezi și: La ce vârstă nu îți mai produce creierul neuroni

Lucruri interesante despre creierul uman

Creierul cântărește aproximativ trei kilograme. Șaizeci la sută din greutatea uscată este grăsime, ceea ce face din creier cel mai gras organ din organism. Douăzeci și cinci la sută din colesterolul organismului se află în creier. Colesterolul este o parte integrantă a fiecărei celule a creierului. Fără colesterol adecvat, celulele creierului mor.

Nimeni nu știe cu siguranță, dar cea mai recentă estimare este că creierul conține aproximativ 86 de miliarde de celule cerebrale. Fiecare neuron poate transmite o mie de impulsuri nervoase pe secundă și poate face până la zeci de mii de contacte sinaptice cu alți neuroni.

O bucată de țesut cerebral de mărimea unui grăunte de nisip conține o sută de mii de neuroni și un miliard de sinapse, toate comunicând între ele. Toate celulele creierului nu sunt la fel. Există până la 10.000 de tipuri specifice de neuroni în creier.

Creierul tău are nevoie de un aport constant de oxigen. Câte cinci minute fără oxigen pot cauza moartea unor celule ale creierului, ducând la leziuni severe ale creierului.

Bebelușii au capete mari pentru a ține creierul care crește rapid. Creierul unui copil de doi ani are 80% din dimensiunea unui adult.

După cum poate atesta orice părinte, creierul adolescenților nu este complet format. Abia la vârsta de 25 de ani creierul uman ajunge la maturitatea deplină.

„Crezi că ești în controlul vieții tale? Nu fi atât de sigur. Nouăzeci și cinci la sută din deciziile tale au loc în subconștientul tău”

1Informațiile despre creier călătoresc cu până la 753 de km pe oră. Asta este mai rapid decât mașinile de curse de Formula 1, care depășesc 386 km la oră.

Creierul generează aproximativ 20 de wați de electricitate. Acest lucru este suficient pentru a alimenta câteva becuri LED cu putere redusă.

Există un motiv pentru care creierul a fost numit „generator de gânduri aleatorii”. Potrivit Laboratorului de Imagistica Neuro de la Universitatea din California de Sud, creierul mediu generează 48,6 gânduri pe minut. Asta înseamnă un total de 70.000 de gânduri pe zi.

În fiecare minut, prin creier trec 750-1.000 de mililitri de sânge. Acest lucru este suficient pentru a umple o sticlă de vin sau o sticlă de un litru de sifon.

Creierul tău poate procesa o imagine pe care ochii tăi au văzut-o în doar 13 milisecunde – mai puțin timp decât îți ia să clipești.

Mărimea contează în unele lucruri, dar pentru creier, mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bun sau mai inteligent. În general, creierul bărbaților este cu 10% mai mare decât al femeilor, chiar și după ce ținem cont de dimensiunea corporală mai mare. Cu toate acestea, hipocampul, partea creierului cel mai puternic legată de memorie, este de obicei mai mare la femei.

Creierul lui Albert Einstein cântărea 1.230 de grame – cu 10% mai mic decât media de 1.360 de grame. Cu toate acestea, densitatea neuronilor creierului său a fost mai mare decât media.