07 sept. 2023 | 15:55

Vikram a detectat mișcări ciudate în interiorul Lunii. Ce origine ar putea avea acestea, de fapt

ACTUALITATE
Vikram a detectat mișcări ciudate în interiorul Lunii. Ce origine ar putea avea acestea, de fapt

Acum câteva săptămâni, landerul și roverul Chandrayaan-3 au aterizat cu succes pe suprafața lunii, ceea a transformat India în a patra națiune de pe Pământ care a aterizat cu succes pe Lună și prima care a aterizat lângă polul sud.

De atunci, misiunea care vizează în primul rând examinarea compoziției solului lunar a detectat sulf, aluminiu, calciu, fier, crom, titan, mangan, siliciu și oxigen.

De asemenea, a finalizat o primă misiune lunară prin măsurarea temperaturii la polul sud lunar și a găsit timp să facă și un selfie înainte ca roverul să „meargă la culcare”.

Vikram monitorizează activitatea de sub scoarța Lunii. Ce s-a aflat, până acum

Echipat cu un Instrument pentru Activitatea Seismică Lunară (ILSA), Vikram a monitorizat mișcările, fie că sunt cauzate de impacturi asupra Lunii, de rover-ul care mișcă solul sau de cutremure naturale, de pe Lună.

„ILSA cuprinde un grup de șase accelerometre de înaltă sensibilitate, care sunt fabricate indigen folosind procesul de microprelucrare cu silicon”, a explicat Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO,) într-un comunicat.

„Elementul de detectare a miezului constă dintr-un sistem arc-masă cu electrozi structurați în piaptăn. Vibrațiile externe duc la o deformare a arcului, ducând la o schimbare a capacității care este convertită în tensiune”, a declarat, de asemenea, agenția.

Pe lângă detectarea mișcării roverului, ISRO a detectat un eveniment „aparent natural” în data de 26 august 2023, pe care îl investighează în prezent.

Cutremurele au fost detectate pe Lună de seismografele luate de programul american Apollo, oferindu-ne date prețioase despre starea de fapt a Lunii.

Interpretând datele, oamenii de știință au sugerat că Luna are un nucleu interior de aproximativ 500 de kilometri diametru, mult mai puțin dens decât cel al Pământului.

Deși s-a luat în calcul ipoteza, s-a ajuns la concluzia că eventualele cutremure ale Lunii nu sunt cauzate de mișcările plăcilor tectonice, ca pe Pământ.

În schimb, se crede că gravitația Pământului provoacă tensiuni de maree asupra Lunii, crăpănd nucleul și determinând piesele să se frece între ele.

Odată cu seismografele Apollo care își încheie misiunea în 1977, aterizatorul Vikram ne va spune mai multe despre aceste cutremure și despre modul în care acestea afectează Luna, de fapt.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele