21 aug. 2023 | 12:42

Cum să cazi într-un nor și să supraviețuiești. Singurul om din istorie care a trăit să spună povestea

ACTUALITATE
Cum să cazi într-un nor și să supraviețuiești. Singurul om din istorie care a trăit să spună povestea

Dacă ai vrea să mergi pe nori, nu ai putea face asta. Te-ai prăbuși prin straturile lor și doar te-ai alege cu hainele ude, iar situația ar fi mult periculoasă dacă ai da peste un nor cumulonimbus. Un singur om a căzut într-un nor și a supraviețuit ca să-și spună povestea.

Cei mai periculoși nori

Norii Cumulonimbus sunt cei mai periculoși. Definiți prin turnurile lor impunătoare de vapori turbulenți, aceste formațiuni amenințătoare de vapori de apă sunt unicat în abilitatea lor de a provoca tunete, fulgere și grindină – și cu siguranță arată așa cum se comportă.

În contrast cu majoritatea norilor ce rămân sub limita de 2.000 de metri, norii cumulonimbus se ridică la o altitudine de zece ori mai mare, de până la 20.000 de metri.

Cu toate astea, locotenent-colonelul William Rankin se numără printre puținii oameni care au fost vreodată ”înghițiți” de un nor furtunos și au supraviețuit pentru a povesti.

Cum să cazi într-un nor și să supraviețuiești. Singurul om din istorie care a trăit să spună povestea

Wiliam Rankin, omul care a căzut într-un nor și a supraviețuit ca să-și spună povestea

Chinul singurului om care a căzut într-un nor și a supraviețuit

Este 26 iulie 1959, iar locotenent-colonelul William Rankin și însoțitorul său, Herbert Nolan, pilotează spre Carolina de Sud. Știu că în fața lor urmează o furtună și aleg să se ridice deasupra ei, la aproximativ 14.300 de metri, pentru a putea avea margine de manevră deasupra vârfului norilor.

În ciuda acestui lucru, în jurul orei 18:00, își dă seama că nu are altă variantă – acționează maneta de catapultare și își pierde una dintre mănuși în proces. Acum urmează să înfrunte condițiile extreme înfricoșătoare de la 14.300 de metri. Decompresia bruscă din capsulă îl face să sângereze din ochi și urechi, în timp ce presiunea exterioară a învins protecția oferită de capsulă.

Abdomenul său începe să se umfle, iar lipsa unei mănuși în timpul catapultării duce la înghețarea aproape instantanee a mâinii. Intrând acum într-un nor cumulonimbus, Rankin se bazează pe oxigenul de urgență și pe o parașută care nu fusese proiectată pentru a face față unei furtuni.

Decizia salvatoare pe care a luat-o

Însă, alege să nu deschidă parașuta pentru că realizează că această acțiune ar însemna o condamnare la moarte. Reușește, totuși, să seteze un barometru care să declanșeze parașuta automat când ajunge la 3.048 de metri, sperând că între timp nu se va sufoca sau îngheța.

Pentru Rankin, timpul pare să se întindă la nesfârșit în timp ce rămâne prins în vârtejul furios al norului, fiind aruncat în sus de curenții ascendenți ai furtunii extrem de violente.

După un timp, parașuta se deschide și îi lasă impresia că a ajuns la altitudinea de 3.048 de metri, dar barometrul a fost păcălit de presiunile din nor, iar acum Rankin este tras de vânturile ascendente.

De multe ori l-au înălțat curenții ca mai apoi să îl lase să cadă, în timp ce el încearcă din răsputeri să evite fragmentele de gheață și să își țină respirația când aerul se umple de vapori de apă ca să nu se înece.

Captiv în nor timp de 40 de minute

Într-un final, furtuna îl eliberează, iar Rankin planează până când ajunge aproape de sol și se prăbușește într-un copac, lovindu-se cu capul de trunchiul lui. Se uită la ceas și realizează că norul l-a ținut captiv timp de 40 de minute.

Într-un final, singurul om care a căzut într-un nor și a trăit să povestească este transportat la spital, unde medicii îl tratează pentru degerături, leziuni cauzate de decompresie, lovitura la cap și alte răni minore, însă a supraviețuit relativ nevătămat.

Rinkin moare la 50 de ani distanță de eveniment, în anul 2009. El a revenit în activitate după incident și a scris cartea ”Bărbatul care a călărit Tunetul”. Până în ziua de astăzi, rămâne unul dintre cei doi oameni care au supraviețuit unei astfel de experiențe incredibile.