10 aug. 2023 | 17:55

Soarele ”își face de cap”. Furtunile solare afectează viață pe Pământ

ACTUALITATE
Soarele ”își face de cap”. Furtunile solare afectează viață pe Pământ

Soarele și-a cam făcut de cap în ultimele zile, iar toate acestea sunt resimțite pe Pământ și nu oricum, ci din plin.

Pe 7 august, Soarele a dezlănțuit o erupție puternică, de clasa X, care a provocat întreruperi de curent în America de Nord.

Prognozele meteorologice spațiale au prezis, de asemenea, că o ejecție combinată de masă coronală „canibală”, care a erupt cu câteva zile în urmă, pe 5 august, va face ravagii.

Situația s-ar putea înrăutăți în viitor

Din păcate, ne-am putea aștepta să vedem acest tip de comportament solar tot mai des, în lunile următoare, pe măsură ce Soarele escaladează spre vârful ciclului său de activitate de 11 ani, care va avea loc în luna iulie a anului 2025.

Soarele a „scuipat” constant erupții zilnice în ultimele 18 luni, iar acest fenomen este în creștere, cu emfază pe lunile iunie și iulie.

Mai mult, în iulie, s-a înregistrat câte o erupție de clasă M, a doua cea mai puternică, aproape în fiecare zi.

Nu suntem nici măcar la jumătatea lunii august și deja am fost martorii a două erupții de clasa X și de clasa M în fiecare zi. Ultima a lovit Pământul cu o asemenea intensitate încât a disturbat undele radio.

Erupția din 5 august a fost însoțită de ejecții de masă coronală, ceea ce înseamnă că mari cantități de material, de ordinul miliardelor de tone, sunt ejectate din Soare în Sistemul Solar.

Pe 5 august, ceea ce a emis Soarele este cunoscut sub numele de CME „canibal”. Acesta este momentul în care două erupții au loc în succesiune relativ rapidă, iar a doua erupție, care călătorește mai repede decât prima, o depășește pe cea dintâi, rezultând un val mai puternic de plasmă și câmpuri magnetice care străbat Sistemul Solar, în mod aproape necontrolat.

Evident, nu există motive de panică, de vreme ce aceste erupții solare nu ne vor afecta mai mult decât se preconizează. Efectele vor fi neplăcute, însă nimic atât de grav încât să ne gândim la teorii apocaliptice.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele