18 aug. 2023 | 07:30

Cutremur imobiliar pe piața din România, tranzacțiile s-au prăbușit. Urmează să cadă prețurile

ACTUALITATE
Cutremur imobiliar pe piața din România, tranzacțiile s-au prăbușit. Urmează să cadă prețurile

În prima jumătate de an din 2023, piața rezidențială din România s-a prăbușit cu 22% din prisma numărului de tranzacții. Urmează acum o cădere drastică a prețurilor pentru a se alinia la cerere, dar aceasta din urmă pare să mai întârzie, atâta timp cât mai sunt bani cash în piață.

Peste un sfert din tranzacțiile imobiliare din primul semestru al acestui an s-au realizat în București, o piață de locuințe care a înregistrat și cea mai mare scădere anuală din România. Este vorba de peste 30%, conform unei analize realizate de ValorEasy, o platformă de cercetare a pieței imobiliare. Partea cea mai ciudată este însă alta, în timp ce la nivelul UE prețurile la apartamente și case au rămas la același nivel, în România, s-au majorat. Chiar și așa, este clar că ritmul de creștere este cu totul altul comparativ cu 2022.

topul-vanzarilor-imobiliare

Datele din semestrul 1 prefigurează o criză imobiliară în România

Dacă vrei să sintetizezi realitatea din piața imobiliară autohtonă după șase luni la doar câteva luni, valorile sunt următoarele:

  • Tranzacțiile imobiliare au înregistrat o scădere de 22%, până la un total de 66.500 de unități individual vândute
  • Ritmul anual de creștere a prețurilor locuințelor continuă să scadă
  • România ocupă poziția 19 în topul țărilor UE, cu o creștere a prețurilor de 46% din 2015.
  • În orașele mici, prețurile apartamentelor existente au crescut mai mult
  • Localitățile din preajma marilor orașe sunt lideri la livrările de locuințe în câteva regiuni
  • Cel puțin 80% dintre tranzacțiile rezidențiale închise pe teritoriul țării noastre au fost apartamente

Scăderi pe piața imobiliară s-au înregistrat aproape peste tot în țară, cu foarte mici excepții. Județul Prahova a fost singurul care s-a bucurat un salt în tranzacții, conform Economedia.ro. Creșterea anuală a prețurilor la locuințe în România pe 2023 a fost de 4,6%, în contrast cu stabilitatea valorilor de achiziție din Europa. Semnificativ mai mult au urcat locuințele nou construite, +11%, pe când casele și apartamentele vechi au sărit cu doar 1,5%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele