15 aug. 2023 | 08:30

Cutremurul imobiliar din România se vede la prețuri: nu s-a mai întâmplat asta de nouă ani cu prețurile la apartamente

ACTUALITATE
Cutremurul imobiliar din România se vede la prețuri: nu s-a mai întâmplat asta de nouă ani cu prețurile la apartamente

Timp de câțiva ani, piața imobiliară din România părea că nu mai are oprire. Prețurile au crescut constant, alimentate de o cerere exacerbată și o politică monetară permisivă. Acum, lucrurile merg în direcția opusă.

Creditele ipotecare sunt mai scumpe ca niciodată, dobânzile sunt imprevizibile, iar puterea de cumpărare s-a diminuat semnificativ pentru majoritatea românilor. În acest context, era doar o chestiune de timp până să scadă prețurile la locuințe și acest nou trend a fost deja confirmat în București, unde se dă ora exactă în imobiliare alături de Brașov și Cluj Napoca.

Au scăzut prețurile la apartamente

Pentru prima dată în ultimii nouă ani, s-au ieftinit apartamentele de trei camere în București. În urmă cu cinci luni, o astfel de locuință avea în medie un preț de 125.000 de euro. La momentul actual, nu se vinde cu mai mult de 119.000 de euro în sectorul 2 al Capitalei.

Această schimbare de trend a fost alimentată și de modificările fiscale pe care Guvernul vrea să le introducă în următoarea perioadă, particularități care efectiv sabotează atât investițiile în domeniu, cât și tranzacțiile. Românii sunt semnificativ mai prudenți, mai puțin dispuși să se împrumute la bănci. Așa am ajuns în situația în care, în doar două luni, apartamente cu trei camere au devenit semnificativ mai ieftine, situație care nu s-a mai întâmplat din 2014 și până în prezent, conform Antena 3 CNN.

„Anul trecut pe vremea aceasta s-ar fi vândut probabil în două-trei săptămâni, acum e nevoie de trei, patru luni și vedem o ajustare a prețului de tranzacție față de prețul de listă mai mare. Procentele sunt undeva între patru și șase la sută. Dacă există modificări neintabulate, procedura de a actualiza cadastrul este mult mai anevoioasă, costă“, a declarat Toma Filipovici, președinte Asociația Agenților Imobiliari.

Ce crește în continuare sunt achizițiile cu cash, fără credit bancar de niciun fel. Asta s-a observat mai ales în rândul celor care se află la a doua sau a treia locuință. Din păcate, în situația actuală, explodează chiriile, având în vedere că românii nu-și mai permit să cumpere. În doar un an, saltul a fost de aproximativ 13% la închirierea unei locuințe în Capitală.

Mici creșteri de preț la achiziția unui apartament s-au înregistrat în București în iulie, dar de doar 2% și doar în Berceni, Dristor, Iancului și Mihai Bravu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele