Sărăcim pe zi ce trece: economiștii vin cu vestea rea, ne lovesc direct sub centură
Economiștii și-au refăcut calculele și au reanalizat situația economică a țării noastre, corectându-și în sens negativ prognozele. Vin vremuri dificile în plan financiar.
Conform celui mai recent raport al specialiștilor din cadrul ING Bank, economia românească a surprins într-o manieră neplăcută în ultima perioadă. Evoluția sa a fost sub așteptări, iar economiștii și-au mai pierdut din optimism cu privire la ce ne așteaptă în viitorul apropiat.
Aceștia subliniază că în cea de-a doua parte a anului curent, Produsul Intern Brut al României a scăzut sub așteptări.
Economia țării se prăbușește sub ochii noștri
Se pare că specialiștii nu anticipau că economia românească se va comporta ca și cum a tras frâna de mână. Prăbușirea anticipată de ei anterior era ceva mai modestă și atenuată, însă realitatea ne surprinde neplăcut.
Date fiind noile cifre economice, specialiștii revizuit în scădere prognoza privind PIB-ul pentru 2023, de la 2,5% la 1,5%. De precizat că experții se bazează și pe datele financiare ce vor fi disponibile în toamnă și de-abia atunci vom avea un tablou complet al situației.
„Deoarece este un raport flash, nu avem alte date, cu excepția cifrelor de creștere globală. Detaliile vor fi publicate pe 7 septembrie. Cifrele brute arată o încetinire accentuată a creșterii economice în al doilea trimestru al anului, la 1,1% față de același trimestru din 2022. Acest lucru duce creșterea globală a PIB-ului după șase luni din 2023 la 1,7%, în timp ce estimarea noastră – care era deja la limita inferioară a consensului – era de 2,3%.
Avem de mult timp o prognoză de creștere a PIB-ului de 2,5% pentru 2023. În timp ce datele detaliate care urmează să apară la 7 septembrie ar putea arunca o lumină diferită asupra dinamicii de creștere, revizuim deja prognoza noastră de creștere a PIB-ului pentru 2023 la 1,5%, menținând în același timp prognoza pentru 2024 la 3,7%.
În funcție de specificul revizuirii bugetului care urmează să fie prezentată la sfârșitul acestei luni, riscurile ar putea fi ușor înclinate în sens descendent”, arată analiștii.