Imobiliarele scutite de TVA, conform legii. Ce trebuie să știi despre taxele la stat
Sectorul imobiliar e presărat de diferite tipuri de taxe și impozite ce trebuie să ajungă la bugetul de stat, din aproape orice operațiune ai întreprinde. Fie că vinzi, cumperi sau doar că deții pur și simplu un imobil, ești bun de plată.
Totuși, trebuie să știi că există și operațiuni pe care le poți face pe piața de profil cu o fiscalitate ceva mai relaxată. De exemplu, în anumite condiții strict prevăzute de Codul fiscal, vânzarea de imobile vechi este scutită de plata TVA.
Nu întotdeauna trebuie să plătești taxele către stat
„Ca o regulă generală, ținând seama de prevederile art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, operațiunea de livrare a unui imobil vechi, adică după expirarea datei de 31 decembrie a anului următor primei ocupări, este scutită de TVA, fără drept de deducere.
De asemenea, conform dispozițiilor art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, livrarea unei construcții vechi se poate taxa prin opțiune, caz în care opțiunea se notifică organelor fiscale competente și se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu întârziere a notificării nu anulează dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare și nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar în condițiile art. 297 – 301 din Codul fiscal”, conform explicațiilor avocatnet.ro.
Totuși, să nu uităm că prevederile Codului fiscal sunt pe picior de schimbare și se preconizează importante modificări inclusiv în spectrul imobiliar. Rămâne de văzut cât de agresivă va deveni fiscalitatea pe această zonă, cert este că unii dezvoltatori imobiliari spun că deja resimt un interes crescut al românilor de a accelera procesele de cumpărare de locuințe în această perioadă, de teama unor schimbări fiscale radicale ce vor veni la pachet cu unele cheltuieli suplimentare și neprevăzute.
Lipsa de predictibilitate domină la ora actuală sectorul fiscal, nu doar în imobiliare, ci și în restul sectoarelor de activitate, mai ales în IT, Construcții, Agricultură și Industria Alimentară, unde s-ar pregăti eliminarea facilităților fiscale.