16 aug. 2023 | 13:03

Ce sunt vizele de aur. Țările în care cererile au ajuns la un nivel record

ACTUALITATE
Ce sunt vizele de aur. Țările în care cererile au ajuns la un nivel record

Programele ”vizelor de aur” iau amploare în unele țări din Europa, în ciuda faptului că numeroși politicieni au cerut ca acestea să fie eliminate. În unele țări, cererile au crescut considerabil sau chiar au ajuns la un nivel record.

Ce sunt programele vizelor de aur

Programele vizelor de aur au fost lansate în mai multe țări din Europa. În cadrul acestora, statele acordă cetăţenia în schimbul unor investiţii.

Mai exact, ”vizele de aur” le permit unor străini bogați să obţină dreptul de rezidenţă în Uniunea Europeană. Astfel, aceștia pot obţine cetăţenia, prin investiţii în proprietăţi imobiliare sau active financiare locale.

Unele programe de acest fel impun câteva condiții, cum ar fi ca solicitantul să petreacă cel puţin o săptămână pe an în ţara în care vrea să obțină cetățenie.

Peste 132.000 de persoane au obţinut cetăţenia prin intermediul vizelor de aur în perioada 2011 – 2019 chiar dacă criticile din mediul politic s-au intensificat deoarece programele de tip ”vize de aur” au fost asociate cu creşterea preţurilor la imobiliare şi reglementările relaxate. Membri Parlamentului European şi Comisiei Europene au îndemnat ţările membre UE să pună capăt acestor programe, iar Irlanda şi Marea Britanie au făcut acest lucru.

Țările în care cererile pentru vize de aur au atins un nivel record

Numărul vizelor de aur acordate în ultimele luni a crescut în Grecia și în Portugalia, în timp ce în Italia şi Spania cererile au atins un nivel record. În luna februarie, prrim-ministrul portughez anunțase că programul va înceta, pentru că nimic nu justifică un astfel de regim special.

De altfel, în ciuda faptului că politicienii din Europa vorbesc despre eliminarea “vizelor de aur”, legislaţia pe care au adoptat-o pentru a restricţiona aceste programe nu a fost la fel de dură. Portugalia a eliminat în iulie opţiunea de a obţine cetăţenia via investiţii în imobiliare, dar le permite în continuare străinilor de a obţine rezidenţa dacă investesc cel puţin 500.000 de euro în companii locale sau fonduri care nu au legătură cu sectorul imobiliar.

La rândul lor, deși au anunțat că plănuiesc să pună punct programului, Țările de Jos și Muntenegru acceptă în continuare solicitări pentru ”vize de aur”.

Cipru a modificat cadrul legal în luna mai, în contextul în care anterior şi membrii familiei unui investitor puteau primi ”vize de aur”. Totuși, în mare parte, programul a rămas nemodificat. Bulgaria a reintrodus vizele de aur, după ce renunțase la ele în 2021.

Opțiuni disponibile în țările ce nu acordă vize de aur

Chiar și în absența programelor așa-numitelor vize de aur, există opțiuni. Printre alternative se numără vizele pentru nomazii digitali, concepute pentru cei care vor să trăiască peste hotare şi să muncească remote.

Altfel, cei care vor să înfiinţeze o afacere în Marea Britanie, Franţa, Irlanda sau Germania pot cere vize speciale pentru investitori, prin care primesc rezidenţa temporară şi o cale spre şederea permanentă.

“Guvernele vor să arate că adoptă o linie dură cu privire la vizele de aur, însă aceste vize sunt importante pentru economiile cu probleme, aşa că multe ţări UE ajung într-o poziţie destul de ambiguă”, a explicat profesorul Will Harvey de la Universitatea din Bristol.

În ultimii zece ani, programele de tip “vize de aur” din Europa au adus investiții străine directe în valoare totală de 25 de miliarde de euro. Portugalia a fost unul dintre principalii beneficiari cu sume de peste 6,8 miliarde de euro.

Conform economiștilor, țările cu cea mai mare nevoie de capital străin sunt cele care au datorii mari sau cu un ritm redus de creştere economică, şi care în paralel încearcă să atingă obiective climatice ambiţioase. Prin urmare, în absența vizelor de aur, alte stimulente fiscale ar putea să le ia locul.