10 aug. 2023 | 09:00

Experiență – OnePlus Nord 3 5G, telefonul de foto și gaming care face minuni la un preț corect

ACTUALITATE
Experiență – OnePlus Nord 3 5G, telefonul de foto și gaming care face minuni la un preț corect

În 2023, probabil cele mai fascinante telefoane, cu un pachet complet de abilități și performanțe, se regăsesc pe zona de mainstream. OnePlus Nord 3 5G este un exponent perfect al acestui segment de piață cu un preț care pare imbatabil pentru ceea ce ascunde la interior.

În timp ce Apple și Samsung continuă să vândă smartphone-uri de top surprinzător de aproape de 10.000 de lei sau 2000 de euro, probabil cele mai evidente progrese, cei mai importanți pași în față din punct de vedere al dotărilor se regăsesc la un sfert din acea valoare. Creații precum noul OnePlus Nord 3 5G ilustrează perfect faptul că magia în materie de terminale este mult mai evidentă sub presiunea unui preț accesibil. De partea cealaltă a baricadei, din poziția de utilizator, nu poți decât să te bucuri că există astfel de aparate pe piață, dispozitive care aduc cele mai importante, relevante și utile particularități din zona de top la o valoare de achiziție care, de cele mai multe ori, nu implică rate la bancă sau la operator.

Faptul că dincolo de dotări tehnice ai și un design atractiv, o margine infimă spre inexistentă a ecranului și o rată de reîmprospătare foarte mare, toate completează un pachet menit să-ți arate ce este posibil. În cazul meu, deși voi trece în revistă specificațiile tehnice doar ca o formă de laudă, voi insista un pic pe aspectele care mi se par cele mai relevante la un telefon în secolul `21, abilitățile de gaming și de captură.

Ideea de gaming pe mobil a progresat foarte mult în ultimul deceniu și mă entuziasmează mai ales pentru că, atunci când funcționează impecabil, este despre mai mult decât divertisment. Practic, când un joc precum Call of Duty ”se mișcă” perfect, ai confortul psihologic că nu vei avea emoții nici dacă te uiți la clipuri 4K pe YouTube sau Netflix, nici dacă faci un pic de editare video înainte să-ți faci următoarea postare pe TikTok sau Instagram, nici dacă obișnuiești să ai 50 de taburi deschise în browser și sari dintr-o aplicație în alta. Practic, este cea mai rapidă confirmare a faptului că te bucuri de un smartphone bun, cu tot ce înseamnă acest cuvânt.

OnePlus Nord 3 5G – probabil cel mai performant smartphone în această zonă de preț

Înainte de partea practică a ecuației, aș menționa partea teoretică doar pentru că nu mă așteptam să fie posibil un gadget de aproximativ 2800 de lei cu 16GB RAM și o memorie internă de 256GB. În rest, vorbim de un smartphone care ”se ascunde” în spatele unui ecran Super Fluid AMOLED de top cu o diagonală de 6,74 inci, o rezoluție de 2772 x 1240 de pixeli, 450ppi și o rată de reîmprospătare de până la 120Hz.

Deși vor mai trece câțiva ani până când înșiruirea de mai sus va deveni standard în industrie, cu ce merită să rămâi este că acesta este un panou impecabil atât din perspectiva luminozității și a contrastului, dar mai ales pentru experiența de utilizare de zi de zi. Acea fluiditate din spatele a 120Hz îți transformă și navigatul pe Facebook într-o experiență semnificativ mai plăcută decât ai crede pentru că imaginea curge pe ecran ca un film bun.

Telefonul este preinstalat cu Oxygen OS 13.1 bazat pe Android 13, are servicii Google nativ și, mai ales, are o baterie foarte generoasă de 5000 mAh capabilă să se încarce ultra rapid cu 80W SUPERVOOC. Asta se traduce în aproximativ 30 de minute de încărcare de la 1 la 100% și 15 minute până la aproximativ 60%. Merge repede, nu stai după el. Cam în cât timp îți bei cafeaua dimineața, câștigă suficientă energie ca te țină o zi de utilizare intensă, în situația în care ai uitat să-l încarci peste noapte. Apropo, se încadrează în 162,6 x 75,1 x 8,1 milimetri și 193,5 grame.

Pentru ca totul să se miște impecabil pe zona de gaming și în aproape orice alt scenariu, în carcasă se ascunde un SoC MediaTek Dimensity 9000 și un procesor grafic Mali G710 MC10, în timp ce memoria LPDDR5X de 16GB este cea mai rapidă de pe piață. Puterea nu stă însă în gigahertzi și megabiți, ci într-un sistem de răcire de top cu o suprafață totală de 4130 de milimetri pătrați pe bază de grafit în combinație cu o cameră de vapori de dimensiuni generoase.

Am rulat o serie stufoasă de benchmark-uri pe el, pe lângă jocuri și cea mai ridicată temperatură pe care a măsurat-o senzorul intern a fost de 40,6 grade, în contextul în care, la exterior nu am simțit niciun fel de discomfort. Acea am atins-o în AnTuTu, unde am obținut 921.751 de puncte, peste 99% dintre telefoanele din lume. În 3DMark Wildlife Extreme, scorul final a fost de 2286 de puncte, o altă confirmare a faptului că vorbim de un contendent serios în materie de gaming.

gaming

În căutarea celor mai pretențioase jocuri ale momentului, am testat până la urmă Call of Duty, Real Racing și Asphalt 9. În fiecare dintre ele, am făcut un efort pentru a activa cele mai ridicate standarde detalii vizuale și, în cazul shooter-ului de la Activision, am descărcat pachete suplimentare pentru texturi de înaltă definiție. Au urmat sesiunile efective de gaming și în niciun moment nu a existat loc de mai bine. Cel mai mult m-a încântat însă că terminalul nu s-a încălzit, iar textura de pe spate i-a sporit aderența suficient de mult încât să nu am în niciun moment sentimentul că-l scap.

Experiența vizuală fără cusur a fost completată de o experiență audio surprinzător de calitativă. Chiar și dacă l-am ținut strâns în mână, am simțit că profit la maxim de difuzoarele stereo duble de pe laterale, cu drivere Dirac și certificare Hi-Res Audio, respectiv Dolby Atmos. Sunetul a fost puternic, plin, încărcat de detalii și cu o spațialitate surprinzătoare, inclusiv în sesiunile de audiție muzicală. Frecvențele joase te gâdilau plăcut la degete, iar înaltele erau cât se poate de stridente fără niciun fel de distorsiuni. E o bucurie să te joci pe el, culorile sunt vii, nimic nu s-a sacadat niciodată, nu m-am confruntat cu vreo eroare și nici nu a sărit din joc. Pare să fie de cursă lungă.

OnePlus Nord 3 5G camere

OnePlus Nord 3 5G, un telefon de poze bune

Creierul sistemului de captură de la cel mai nou OnePlus este un senzor de 50 de megapixeli  Sony IMX890 cu stabilizare optică de imagine, exact ca în cazul fratelui mai mare, vârful de gamă OnePlus 11. Acestuia i se adaugă o cameră ultrawide de 8 megapixeli și una de 2 megapixeli pentru macro. Un bliț LED este prezent, dar la cât de bine se descurcă în condiții de lumină scăzută, nu am profitat de el. Filmează 4K cu până la 60 de cadre pe secundă și Full HD până la 120 de cadre pe secundă. Suportă HDR. Pentru selfie-uri, ai o cameră de 16 megapixeli cu F/2.4 wide cu suport pentru HDR și filmări Full HD.

Ca de fiecare dată, am început cu testul de zoom și am creat colajul de mai jos cu 0,6X, 1X, 2X și 5X. Ca referință, nativ, suportă 0,6X, 1X și 2X, echivalentul distanțelor focale pentru fiecare dintre cele trei camere de pe spate. Dacă atingi însă oricare dintre cele trei valori sau faci zoom cu degetele pe ecran, poți ajunge până la 10X. Fiind însă vorba de zoom digital, m-am oprit la 5X și am fost cât se poate de mulțumit. În ultra-wide, deformarea nu este deranjantă și nu distrage de la centrul cadrului. Pietrele sunt expuse corect, la fel ca întregul cadru.

Nu se pierd detalii din zona supra-expusă, cum este cazul cerului sau al planului îndepărtat. Până și textura pereților este imortalizată foarte bine, iar deformarea din streașina casei din stânga se vede că este reală, nu un artefact sau eroare de cameră. În mod previzibil, la zoom 5X, detaliile par un pic asistate de un algoritm de inteligență artificială, dar culorile sunt în continuare reale, adevărate. Scena nu pare desprinsă din desene animate cum am mai experimentat la alte telefoane.

OnePlus Nord 3 5G zoom 0.6x 1x 2x 5x

O surpriză plăcută sau un bonus a venit sub forma modului panoramă pe care l-am exploatat pe un șir de pietre și frunzulițe din curte. Cadrele au fost lipite impecabil fără un efort de precizie deosebită din partea mea în procesul de captură. Culorile sunt vii și întreaga scenă pare plină de viață. Am avut noroc și de lumină bună, dar pietrele sunt expuse corect, nici măcar cele albe nu sunt lipsite de detalii. Micile fragmente de pământ se strecoară natural printre pietrele din cadru și nimic nu pare la voia întâmplării. E genul de imagine cu care poți umple un perete, având o rezoluție nativă de 8368 x 3696 de pixeli.

OnePlus Nord 3 5G Panorama

Primul test cu modul portret l-am făcut pe o tufă de trandafiri din curte, iar performanța, din nou, merită consemnată și apreciată. Deși vorbim de un șir de trandafiri, unul după altul și mă așteptam să întâmpine dificultăți în a identifica planurile cum se cuvinte și a le separa, în cea mai mare parte a ei, ai putea-o confunda cu una ieșită dintr-un DSLR. Primele trei flori sunt cât se poate de clare și frumos separate de restul scenei. Frunzele din prim plan sunt încețoșate, dar semnificativ mai discret decât cele din planul îndepărtat.

Având în vedere că totul era roz și verde, lipsa confuziei în cazul algoritmului de procesare a scenei merită aplaudat. În mod efectiv, se poate observa o progresie a scenei de la un plan la altul, cum te-ai aștepta de altfel de la o imagine corectă cu modul portret. Până și peretele de cărămidă din spatele se identifică frumos, dar nu reprezintă în niciun moment un subiect de distragere de la subiectul scenei, cei trei trandafiri roz.

OnePlus Nord 3 5G portret copy

Tot în încercarea de a ”confuza” telefonul, am făcut o fotografie cu portret la pisica gri pe un fundal gri, întreaga scenă fiind în mare parte monocromă, cu excepția ochilor undeva între portocaliu și maro deschis. Procesul de încețoșare a lăbuțelor pare făcut natural și face o treabă bună în a ilustra distanța dintre planuri. În prim-plan este capul pisicii, cu mustățile care se văd foarte bine.

Ochii sunt de asemenea foarte clari și expresivi, la fel și urechile. Deși întregul cadru se petrece la vreo 10 – 13 centimetri deasupra dalelor de ciment, e foarte frumoasă încețoșarea lăbuței din dreapta față, în contrast cu cea din stânga față. Până și pe blană se poate observa într-o manieră naturală distanța față de obiectivul camerei.

Sunt demne de apreciat și culorile naturale, expunerea corectă, fără algoritmi de inteligență artificială meniți să-ți explodeze culorile într-un contrast nebun, o practică devenit parcă standard în industrie. Nu de puține ori, faci o poză cu un telefon scump iar imaginea de pe ecran este ruptă de realitatea și de zece ori mai stridentă și nerealistă. Nu este cazul aici.

OnePlus Nord 3 5G portret 2

Dacă tot sunt șanse mari să faci o serie stufoasă de selfie-uri cu telefonul, singur sau cu prietenii și să participi la diverse conferințe, ar fi fost o manifestare de inconștiență să neglijez acest aspect în testele mele. În mod evident, OnePlus Nord 3 5G are și el o serie de algoritmi de înfrumusețare pe care îi poți exploata la maxim în astfel de momente și deși s-au comportat exemplar în teste, am preferat să văd cum imortalizează realitatea, nu o versiune nerealistă a ei. Astfel am ajuns la cadrul de mai jos făcut în fața ușii de la intrare în casă, pentru un supliment de lumină naturală. Aș putea spune că eram ciufulit intenționat tocmai pentru a vedea cât de bine surprinde fiecare detaliu cu camera frontală.

Deși cred că se pot trage câteva concluzii foarte bune cu ochiul liber, chiar și pe expresia mea obosită, aș insista pe câteva aspecte. Dincolo de faptul că nu deformează sub nicio formă culorile, fotografia în ansamblul ei pare realistă, corectă. E plină de detalii care trebuie să fie acolo. Expresia din ochi a fost capturată în proporție de 100%, la fel și firele albe răzlețe din barbă. Imperfecțiunile de pe frunte, cearcănele, toate pare imortalizate cu o cameră mult mai scumpă, iar acesta mi se pare cel mai pozitiv compliment. Cutele de pe tricou, chiar și în zona puțin supra-expusă din dreapta jos, nu se pierd. Faptul că focusul este infinit și se văd multe detalii din fundal, mie mi se pare un avantaj, dar îmi dau seama că unii utilizatori s-ar putea să-l vadă altfel. Pe de altă parte, poți în orice moment să activei modul portret și la selfie-uri, iar algoritmul OnePlus va face, din nou, o treabă foarte bună în a te separa de fundal, în a minimiza sursele de distragere.

OnePlus Nord 3 5G selfie

Ca un ultim test, am făcut deja tradiționala poză în pivniță sub un fir subțire de lumină ce se strecoară pe un geam de dimensiuni reduse folosind modul de noapte. Deși imaginea pare făcută pe zi, sub nicio formă nu este. Cu ochiul liber, ai fi distins 10-15% din această scenă. Cu siguranță nu ai fi văzut nimic pe masă de la distanța la care am făcut poza. A implicat un timp de expunere de ¼ secunde cu ISO 22.517 și F/1.8.

Chiar și așa, fotografia a fost realizată din mână, nu a implicat vreun trepied și nici nu m-am sprijinit de un perete. În acest context, detaliile de pe pereți, pietrele individuale, culoarea cât se poate de naturală a lemnului, toate par SF în comparație cu aceeași scenă văzută cu ochiul liber. Nu poate să facă magie pe întuneric, dar se apropie destul de mult, chiar și dacă faci zoom pe acest cadru.

Zgomotul de imagine pare să fie inexistent în cea mai mare parte a cadrului, iar detaliile din umbră sunt cât se poate de voluminoase, atât în plan apropiat, cât și îndepărtat. Este genul de imaginea care, până de curând, ar fi implicat un telefon de 2-3 ori mai scump.

OnePlus Nord 3 5G Mod noapte

În final, OnePlus Nord 3 5G sunt de părere că este cam cel mai bun smartphone pentru gaming și poze din zona de preț 2500 – 2800 de lei. Faptul că se descurcă la fel de bine și în multe alte scenarii, este imposibil de contestat, dar arată și frumos. Pare scump din multe puncte de vedere, începând cu ecranul de calitatea foarte bună și ramele inexistente. Nu se încălzește, se încarcă ultra-rapid și, una dintre cele mai mari bucurii ale mele, are un switch fizic pe lateral pentru a activa modurile vibrații, silențios și ”normal”. Acesta din urmă îți amplifică semnificativ eficiența pentru că nu mai trebuie să vezi ecranul pentru a-l trece pe silențios într-o ședință sau discuție importantă. Este suficient să bagi mâna în buzunar și să-l tragi în poziția dorită. E genul de detaliu care poate fi ușor de trecut cu vederea, dar îți va amplifica cu siguranță calitatea experienței de utilizare.

În România, poți cumpăra OnePlus Nord 3 5G cu 16GB RAM și o memorie internă de 256 GB cu 2800 de lei la această adresă. Dacă te grăbești, până pe 13 august, primești cadou un voucher de 200 de lei și căștile OnePlus Nord Buds 2 împreună cu telefonul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele