19 iul. 2023 | 15:55

Din ce în ce mai mulți oameni sănătoși poartă aparate de monitorizare a glicemiei: de ce este greșit

ACTUALITATE
Din ce în ce mai mulți oameni sănătoși poartă aparate de monitorizare a glicemiei: de ce este greșit

Dispozitivele de monitorizare a glicemiei nu sunt noi pe piață. La sfârșitul anilor 1990, mai multe companii medicale au revoluționat modul în care putea fi gestionat diabetul.

Acesta este un instrument vital pentru prevenirea cetoacidozei diabetice, o complicație care pune viața în pericol, observată la pacienții cu diabet de tip 1.

În momentul în care nivelurile de zahăr sunt prea mari și organismul începe să descompună grăsimile pentru combustibil, situația poate duce la o cantitate mare de circulație a acidului în sânge.

Pentru persoanele care nu au diabet, totuși, complicațiile care decurg din nivelurile extrem de ridicate sau scăzute ale zahărului din sânge nu reprezintă motiv de îngrijorare.

Explicația unui medic faimos pe TikTok

Doctor Idz, un TikToker cu peste 1,7 milioane de urmăritori, numește utilizarea dispozitivelor CGM pentru adulți fără nicio nevoie medicală prescrisă o „caracteristică a alimentației dereglate”.

El este de părere că CGM-urile nu sunt  destinate persoanelor care nu au diabet, deoarece „corpul nostru este proiectat să regleze nivelurile”.

Acesta crede că oamenii trebuie să înțeleagă că atunci când vorbim despre creșterea glicemiei, nu ar trebui să se teamă, mai ales dacă nu sunt anterior diagnosticați. De fapt, e normal ca nivelurile să fluctueze atunci când mănânci.

Deși este posibil să nu existe un risc fizic inerent pentru persoanele care poartă un dispozitiv pentru a monitoriza nivelurile de zahăr, există o posibilitate reală ca accesul la „prea multe date” să poată duce la supraîncărcare de informații false, anxietate inutilă, confuzie sau interpretare greșită.

Unde mai pui că un astfel de dispozitiv nu este deloc ieftin, așadar de aici rezultă o cheltuială absolut inutilă de 399 de dolari pe lună, sau chiar mai mult decât atât.

Așadar, se pare că vorbim despre încă o modă absolut inutilă care nu numai că nu te ajută cu nimic, din punct de vedere al sănătății, ba dimpotrivă, are darul de a-ți subția portofelul.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele