05 iul. 2023 | 14:24

ANALIZĂ Țările din Europa care își îngrijesc cel mai bine bătrânii. Rețeta de succes a Norvegiei și strategia Germaniei

ULTIMA ORĂ
ANALIZĂ Țările din Europa care își îngrijesc cel mai bine bătrânii. Rețeta de succes a Norvegiei și strategia Germaniei

Norvegia, Suedia și Elveția sunt doar câteva dintre țările care oferă cea mai bună îngrijire a persoanelor în vârstă, potrivit statisticilor. Tot aici se găsesc și cele mai bune centre de îngrijire pentru bătrâni, dar și servicii de cea mai înaltă calitate, asta în timp ce România ocupă un loc codaș în clasament. Totodată, potrivit Eurostat România se află printre țările din UE cu cea mai mică speranță de viață.

Țările cu cea mai bună îngrijire a vârstnicilor

Primele cinci țări în ceea ce privește calitatea vieții persoanelor în vârstă includ localități europene și nord-americane. Mai precis, țările scandinave se află printre cele mai bune, cu o creștere preconizată de 10% a segmentului de populație vârstnică până în 2050.

  • Norvegia

Cu un puternic simț al comunității, o acoperire de 100% a pensiilor și o securitate financiară pentru persoanele în vârstă, țara se află pe primul loc în topNorvegia are, de asemenea, cele mai bune rate de venit și de ocupare a forței de muncă pentru adulții în vârstă. Totodată, speranța de viață este de 84 de ani, potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Helpage.

În Norvegia, îngrijirea pe termen lung este responsabilitatea municipalităților, iar dreptul de a primi îngrijire este reglementat de Legea privind serviciile de sănătate municipale. Municipalitățile finanțează aceste servicii din veniturile lor fiscale generale și din subvențiile globale de la stat, precum și prin plăți ale utilizatorilor pentru anumite servicii.

  • Suedia

Topul este continuat de Suedia care își finanțează îngrijirea persoanelor vârstnice cu taxe municipale și subvenții guvernamentale. Aceste costuri subvenționate înseamnă că adulții în vârstă sunt mult mai fericiți și mai confortabili în căminele lor de îngrijire, raportând rate ridicate de satisfacție în ceea ce privește siguranța și libertatea civică, precum și transportul public.

  • Elveția

Asistența medicală elvețiană este extrem de lăudată în lume. Aici există centre de îngrijire a bătrânilor cu servicii complete și angajați instruiți. 

Adulții în vârstă din Elveția au raportat că se simt în siguranță și susținuți în propriile case și se pot aștepta să trăiască până la mijlocul anilor 80 în condiții relativ bune de sănătate. Elveția are, de asemenea, o rată peste media regională în ceea ce privește sentimentul de conectivitate socială și satisfacția față de libertatea civică a persoanelor în vârstă, potrivit unei analize făcute de organizația britanică Lottie.

  • Germania

Deși nu oferă încă o acoperire de 100% a pensiilor, Germania face valuri prin cercetările sale în domeniul noilor tehnologii care ar putea îmbunătăți și consolida sistemul de îngrijire. Țara  ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește conectivitatea socială și libertatea civică pentru populația sa în vârstă.

  • Canada

Canadienii au cea mai mare speranță de viață din lume, așa că această țară face, în mod evident, o treabă excelentă în ceea ce privește îngrijirea adulților în vârstă. Pensiile sunt bune, iar  securitatea veniturilor și sprijinul social au ajutat Canada să își câștige locul în top cinci. Mai mult,  Ottawa, s-a angajat chiar să investească o sumă mare de bani în următorul deceniu pentru a sprijini populația îmbătrânită și programele de îngrijire la domiciliu.

Indicele de îngrijire a sănătății foto: Captură Numbeo

 Tipuri de sisteme de îngrijire din întreaga lume:

  • Sisteme de îngrijire eșalonate

În Marea Britanie există un sistem de „îngrijire eșalonată”, în care adulții în vârstă primesc treptat mai mult sprijin pe măsură ce îmbătrânesc; de la ajutorul inițial la domiciliu pentru sarcini precum gătitul și curățenia, la îngrijire și asistență medicală din partea unor îngrijitori calificați care fie le vizitează zilnic casa, fie locuiesc cu ei, până la internarea permanentă într-un centru de îngrijire rezidențială sau într-un azil de bătrâni.

  • Sisteme private de îngrijire

În SUA, sistemul de îngrijire este în mare parte privat. De exemplu, programul de sănătate Medicaid îi ajută pe adulții mai în vârstă să își acopere costurile medicale, inclusiv acoperind 61% din îngrijirea lor la azil. În cazul în care un adult în vârstă dorește să se mute într-un azil de bătrâni, acestea sunt adesea finanțate tot de sistemul privat de sănătate.

  • Sisteme de îngrijire finanțate din fonduri publice și apartamente de serviciu

În Belgia, cea mai mare parte a îngrijirii este finanțată din fonduri publice prin contribuții sociale și impozite generale. În Belgia, membrii familiei fac tot posibilul pentru a se asigura că rudele lor în vârstă pot rămâne în propriile case cât mai mult timp posibil.

Țara  oferă, de asemenea, „apartamente de serviciu” pentru adulții în vârstă care doresc să trăiască independent, dar care au totuși acces la servicii de ajutor la domiciliu, la asistență și la mese gătite, dacă au nevoie.

  • Sisteme de îngrijire în conviețuire

În țări precum Germania, un sistem de coabitare înseamnă că adulții în vârstă pot locui împreună într-un apartament comunitar pentru a promova mai bine independența, oferindu-le în același timp posibilitatea de a socializa.

De asemenea, în Germania există centre „multigeneraționale”, pe care atât adulții în vârstă, cât și familiile tinere le pot vizita pentru a socializa sau pentru a utiliza serviciile de îngrijire disponibile.

  • Sisteme de îngrijirea familiei

Țări precum Italia nu tind să aibă la fel de multe centre de îngrijire ca alte țări. Acest lucru se datorează faptului că, în Italia, îngrijirea persoanelor în vârstă este considerată a fi responsabilitatea familiei – astfel încât majoritatea persoanelor în vârstă vor continua să trăiască acasă pe durata bătrâneții lor, susținute și îngrijite de membrii familiei lor.

În cazul în care o persoană nu are membri ai familiei, acesta este momentul în care instituțiile italiene vor interveni pentru a ajuta.