Și pisicile plâng câteodată? Ce spun oamenii de știință
Oamenii de știință s-au întrebat, la un moment dat, dacă pisicile sunt capabile de plâns, asemenea oamenilor.
Pisicile au canale lacrimale asemănătoare cu ale noastre, dar sunt folosite doar pentru lubrifierea și protejarea ochilor.
Dacă pisica ta are lacrimi în ochi, cel mai probabil acest lucru se datorează iritației ochilor, mai degrabă decât că se simte tristă.
Cum explică cercetătorii lacrimile din ochii pisicilor
Acest lucru se poate datora unei alergii, a unui obiect străin blocat în ochi, a unei răni sau chiar a unei boli.
„Pisicile nu plâng de tristețe la fel ca oamenii”, a scris, pentru PetsRada,r dr. Joanna Woodnutt.
„Când o pisică plânge cu lacrimi, s-ar putea să te gândești că este tristă. Umiditatea din jurul ochilor, pierderea părului în jurul ochilor, ochii roșii și acumularea de lacrimi în ochi sunt toate semne că pisica ta a produs lacrimi. Ele nu „plâng” în sensul uman al cuvântului, dar acesta este un simptom important care nu ar trebui să fie ignorat”, a adaugat Dr. Woodnutt.
Cu toate acestea, pisicile pot exprima tristețe. În loc de lacrimi, vocalizările neobișnuite și frecvente de la o pisică pot fi un semn că nu sunt fericite, mai ales dacă pisica este, de obicei, una tăcută.
Pisicile adulte nu miaună una la alta, de regulă, ci doar la oameni. Cercetări anterioare au stabilit că acestea au învățat, în timp, să comunice în acest fel cu oamenii și imită frecvențe produse de bebeluși pentru a atrage atenția.
Dacă o pisică miaună și urla excesiv, înseamnă că încearcă să exprime ceva. De nouă ori din zece, va fi foame. Cu toate acestea, ar putea exprima și o nevoie de atenție sau ajutor.
Mieunatul puternic sau urletul continuu poate fi un semn de durere sau disconfort, inclusiv suferință mentală, cum ar fi anxietatea. Pisicile mai în vârstă pot experimenta uneori sindromul de disfuncție cognitivă, un fel de demență pentru pisici, care, de asemenea, le face să miaune mai des.