28 iun. 2023 | 07:30

ANALIZĂ Cum a început povestea pensiilor speciale și cine le-a introdus. Câți români încasează sume fabuloase de la stat

ULTIMA ORĂ
ANALIZĂ Cum a început povestea pensiilor speciale și cine le-a introdus. Câți români încasează sume fabuloase de la stat

Pensiile speciale sunt acele venituri lunare care se acordă unor anumite categorii de pensionari, de exemplu, foști angajați din domeniul militar, magistrați, angajați serviciilor de informații, diplomați, dar și parlamentari. 

Cronologie. Cum s-a schimbat lista cu beneficiarii pensiilor speciale

Potrivit datelor publicate în luna mai de Casa Națională de Pensii peste 700 de foști parlamentari au încasat pensii speciale printre care îi amintim pe: Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase sau Petre Roman. Statul plătește lunar aproximativ 5 milioane de lei pentru plata acestor indemnizații pentru limită de vârstă.

Istoric. Când au apărut pensiile speciale

Anul 1997 este considerat anul apariției pensiilor speciale în timpul Guvernului Ciorbea. Este vorba de Legea 142/1997 inițiată de liberalul Valeriu Stoica pe atunci ministru de Justiție. Pe atunci denumirea era de pensie de serviciu și beneficiile erau doar pentru magistrați

„Magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din venitul net realizat din salariul de bază, sporul pentru vechime în muncă şi sporul de stabilitate în magistratură, avute la data pensionării.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin. 1 se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din venitul net, fără a se putea depăşi 100% din venitul net stabilit conform alin. 1, avut la data pensionării”, potrivit articolului 81 al legii.

Anul 2004, un punct cheie. Legea inițiată de PSD a fost votată și de liberali

De multe ori în spațiul public social-democrații arătau cu degetul spre liberali și îi numeau autorii pensiilor speciale, însă inclusiv legea din 1997 a fost susținută inclusiv de PDSR, actualul PSD. 

Spre deosebire de legea din 1997, cea din 2004 făcea referire la 80% din venitul brut și nu net, care a fost realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Guvernul Boc a abrogat pensiile speciale, instituind principiul echității în sistem. În 2010 România se afla în criză, iar atunci premierul Boc a fost nevoit să ia măsuri drastice. Premierul a abrogat pensiile speciale, instituind principiul echității în sistem – fiecare să încaseze corespunzător contribuțiilor plătite de-a lungul anilor de activitate, însă a fost exceptată categoria magistraților.

Când au apărut pensiile speciale pentru parlamentari

În 2015 Guvernul Victor Ponta a inițiat o nouă lege care reglementa statutul pensiilor speciale. De data aceasta, noii beneficiari urmau să fie militarii. Legea a fost inițiată de Gabriel Oprea, fostul ministru de interne. Potrivit legii militarii urmau să aibă o pensie specială care să fie de 65% din nivelul soldelor și al sporurilor obținute în ultimele cinci luni de activitate.

Dee atunci a urmat apoi o serie de legi pentru diverse categorii: parlamentari (357/2015), Curtea de Conturi (7/2016), diplomați (216/2015), functionari parlamentari și personalul aeronautic (legea 83/2015).

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2016, fiind modificat în acest sens statutul senatorilor și deputaților.

Un PSD darnic și cu vârsta de pensionare

În 2017 Guvernul condus de Mihai Tudose a emis Ordonanța 59/2017 prin care se stabilea ca toate pensiile speciale, nu doar ale militarilor, să fie indexate anual, în funcție de inflație, iar dacă inflația scade, ele să rămână neschimbate. Tot atunci s-a dat undă verde și pentru pensionarea la vârsta de 40 de ani pentru militarii, ofițerii și generalii din MApN, MAI și SRI.

  • În prezent România este sub presiunea Comisiei Europene în ce privește domeniul pensiilor speciale, care trebuie reformate. Instituția europeană a avertizat țara că reforma propusă reduce cheltuielile nesemnificativ.

Câte pensii speciale s-au dat în  mai 2023. Situația pe categorii profesionale

Potrivit datelor publicate în luna mai de Casa Națională de Pensii peste 700 de foști parlamentari au încasat pensii speciale. În cazul magistraților numărul total de pensii speciale ale magistraților se ridică la 7.463.

 

Situații Pensii Speciale. Tabel Casa Națională de Pensii

Pensiile de serviciu pentru beneficiarii Curții de Conturi au fost acordate unui număr de 553 de persane, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii pentru luna mai.

USR a încercat din 2017 să scoată pensiile speciale

Inițiativa USR și cum a fost blocată de mai multe ori în Parlament. Inițiatorul a fost deputatul Cristian Seidler. Practic, useriștii propuneau abrogarea articolelor 49 și 50 din legea 96/2006 privind Statutul senatorilor și deputaților, cele care reglementau indemnizația pentru limită de vârstă, adică pensiile speciale.

Totodată, propuneau și abrogarea legii prin care a fost modificat Statutul și introduse cele două articole, 49 și 50.

Pensia unui fost parlamentar, în funcție de numărul de mandate

  • Pensia minimă – 1.483 de lei pentru mandate din ’90-’92: 106 beneficiari
  • Pensie pentru un singur mandat – 2.187 de lei: 263 de beneficiari
  • Pensie medie – 5.741 de lei: 183 de beneficiari
  • Pensia maximă este de 12.168 de lei, pentru minimum trei mandate de deputat: 103 beneficiari

Au fost sau nu desființate pensiile speciale

Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi „pentru” și trei abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Actul normativ s-a la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Senat.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a depus pe 6 iunie, în Parlament, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Am depus astăzi în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă”, anunța atunci Simonis.

Ce parlamentari au pensii mari

  • Adrian Năstase: 6 mandate – 12.168 de lei/lună
  • Călin Popescu Tăriceanu 7 mandate  – 10.950 de lei/lună
  • Marko Bela 7 mandate – 10.950 de lei/lună
  • Ecaterina Andronescu 6 mandate – 12.168 de lei/lună
  • Șerban Mihăilescu 5 mandate – 12.168 de lei/lună
  • Viorel Hrebenciuc 5 mandate – 12.168 de lei/lună