26 iun. 2023 | 11:15

Cum a ajuns România peste Irlanda în ceea ce privește nivelul de trai

ULTIMA ORĂ
Cum a ajuns România peste Irlanda în ceea ce privește nivelul de trai

România se află peste țări precum Irlanda, Polonia sau Spania în ceea ce privește nivelul de trai. Țara noastră a înregistrat un avans semnificativ la acest capitol față de anul trecut, conform datelor publicate de Eurosat.

România ia fața unor țări precum Irlanda, Spania sau Polonia la nivelul de trai

A fost folosită măsura consumului individual efectiv (AIC) pe locuitor, iar România s-a clasat pe locul 14 în Uniunea Europeană, depășind țări precum Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia sau Malta ori Cehia. Nivelul de 88% din media Uniunii Europene clasează România imediat după Slovenia.

Comparativ cu măsura obișnuită a nivelului de trai, care se bazează pe Produsul Intern Brut pe locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, România a atins 77% din media UE.

Valoarea e asemănătoare cu cea a Portugaliei și Ungariei, iar în clasamentul european, România a depășit Letonia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria.

Consumul individual efectiv este o măsură mai fidelă a bunăstării uni cetățean într-o anumită țară decât PIB-ul pe cap de locuitor, spune Eurostat.

Cum este calculat AIC

AIC se calculează pe baza bunurilor și serviciilor reale consumate de indivizi, indiferent cine le-a plătit sau achiziționat, adică pot fi gospodării, ONG-uri sau guverne. AIC este metoda preferată pentru comparații internaționale, reflectând mai bine nivelul de trai. 

Astfel, diferențele dintre AIC și PIB pe locuitor rezultă din ponderea plăților directe ale gospodăriilor pentru servicii precum sănătatea și educație. Aceste două servicii variază semnificativ între țări.

România a înregistrat cea mai mare creștere a AIC între 2020 și 2022 în UE, cu 7 puncte procentele. Apoi, Slovena a avut o creștere a AIC cu 8 puncte procentuale, urmată de Bulgaria, Letonia și Croația. 

Dar România a ajuns să aibă cea mai mare diferență între AIC și PIB pe cap de locuitor dintre toate statele membre – cu 11 puncte procentuale în plus pentru AIC.