23 iun. 2023 | 15:25

Xbox Game Pass domină industria: care sunt cele mai bune jocuri multiplayer

ACTUALITATE
Xbox Game Pass domină industria: care sunt cele mai bune jocuri multiplayer

Deși a existat o oarecare renaștere a popularității jocurilor narative pentru un singur jucător, cum ar fi „Star Wars Jedi: Survivor”, Elden Ring și „The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom”, cele mai populare titluri sunt încă cele multiplayer.

Jocuri ca „Fortnite” și „Call of Duty: Warzone 2.0” aduc zilnic mulți jucători prin actualizări frecvente de conținut și diferite configurații de echipă. Deși există cu siguranță câteva grozave gratuite.

Aici intervine Xbox Game Pass. Ca parte a serviciului de abonament, Microsoft oferă o mare varietate de jocuri multiplayer impresionante. Pe lângă fiecare titlu personal de la editor și filialele sale, Xbox Game Pass găzduiește și alte sute de titluri de la unele dintre cele mai mari studiouri din lume. Ceea ce înseamnă asta pentru jucători este că pot avea acces la unele dintre cele mai bune experiențe multiplayer de pe piață, fără a fi nevoiți să cumpere ceva în plus – atâta timp cât sunt abonați la Xbox Game Pass.

Indiferent dacă permit jocul în cooperare pe canapea sau pune zeci de jucători unul împotriva celuilalt, Xbox Game Pass are o selecție de jocuri multiplayer care ar trebui să ofere ceva pentru toată lumea.

It Takes Two

It Takes Two este unul dintre puținele jocuri la scară largă, bazate pe narațiuni, care este conceput exclusiv pentru a fi jucat în cooperare. Ca atare, are grijă să evite capcanele multor experiențe cooperative: rareori le cere ambilor jucători să facă același lucru în același timp și, astfel, rareori face ca o persoană să poarte toată greutatea. Îți aruncă în mod constant concepte noi și, în timp ce unele niveluri sunt mai ciudate, per total se simte bine pe tot parcursul.

Rocket League

Psyonix a experimentat deja un joc de fotbal cu vehicule mai vechi în 2008, cu mult înainte de lansarea „Rocket League”. „Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars” nu a reușit să găsească o mare audiență, dar Psyonix nu a renunțat. Când a fost vorba de crearea „Rocket League”, dezvoltatorul a adus o serie de îmbunătățiri care l-au ajutat să devină unul dintre cele mai populare titluri multiplayer din lume. Cel mai important, echipa a modificat fizica din joc pentru a face zborul prin aer în mașini și lovirea mingilor de fotbal uriașe să se simtă mai plăcute și satisfăcătoare. Au fost făcute, de asemenea, unele modificări, astfel încât mai mulți oameni să poată ridica și juca imediat, fără a fi nevoie să stăpânească toate mecanicile.

Jocul rezultat are un fel de energie frenetică care este foarte diferită de aproape orice altceva de pe piață. Există o gamă largă de moduri de joc, de la meciuri pe ecran împărțit în care un jucător îl înfruntă pe altul până la jocurile online mai tradiționale cu patru fețe. Popularitatea sa înseamnă, de asemenea, că nu veți avea niciodată probleme în a găsi destui utilizatori pentru lobby, în timp ce suportul multiplatform îți asigură că te poți juca cu prietenii pe orice sistem pe care ei vor alege.

Pe lângă toate acestea, „Rocket League” oferă o gamă largă de opțiuni de personalizare și actualizări frecvente pentru a aduce noi moduri și conținut în joc, astfel încât acțiunea este în mod constant reîmprospătată pentru a nu deveni învechită.

Halo Infinit

Seria „Halo” a fost prima experiență multiplayer a Microsoft încă de la prima Xbox. Desigur, „Halo: Combat Evolved” nu a putut profita de Xbox Live atunci când a ajuns pe rafturile magazinelor în 2001, dar a stabilit un nou standard pentru shooterele la persoana întâi bazate pe consolă. Acel nivel de calitate și inovație a continuat pe tot parcursul francizei, „Halo 2” și „Halo 3” introducând multe caracteristici care au devenit de atunci obișnuite în titlurile multiplayer online.  „Halo” a fost una dintre cele mai de succes și populare proprietăți de joc din ultimele două decenii și este ușor de observat cât de influent a fost pentru peisajul multiplayer.

Popularitatea francizei „Halo” a scăzut în ultimii ani, în mare parte după ce dezvoltatorul Bungie s-a separat de Microsoft pentru a-și urmări propriul IP sub forma „Destiny”. Cu toate acestea, în urma dezamăgirilor care au fost „Halo 4” și „Halo 5: Guardians”, 343 Industries a readus oarecum serialul la gloria de odinioară cu „Halo Infinite”. Aspectul multiplayer al jocului este deja o descărcare independentă gratuită, dar întregul pachet – inclusiv campania – este disponibil pentru orice abonat Xbox Game Pass.

După cum te-ai aștepta dintr-un joc „Halo”, „Halo Infinite” prezintă totul, de la Capture the Flag la modurile SWAT și acceptă meciuri de până la 24 de jucători în total. Cu un joc echilibrat, personalizare și opțiuni de creare a hărților, „Halo Infinite” este o alegere excelentă pentru oricine caută un FPS multiplayer genial.

Sea of Thieves

„Sea of Thieves” provine din regalitatea jocurilor video. Jocul a fost creat de Rare – dezvoltatorul responsabil pentru jocuri precum „GoldenEye 007” și „Donkey Kong Country” – și a fost în mare parte inspirat de titluri sociale de amploare precum „EVE Online”. Rezultatul final este un joc de acțiune și aventură în care jucătorii merg în marea liberă cu propriile lor nave de pirați.

Fiind una dintre primele lansări majore care au sosit pe Xbox Game Pass, „Sea of Thieves” a fost de mult asociat serviciului. Există multe de făcut în joc, de la căutarea comorilor ascunse până la formarea de alianțe cu alte grupuri de jucători și preluarea controlului asupra unor părți ale lumii – cu forța, dacă este necesar. Aceasta implică adesea preluarea controlului asupra diferitelor zone ale unei nave, jucătorii conducând și trăgând cu tunuri în inamici. Mai recent, Rare a introdus misiuni bazate pe narațiuni care pot fi abordate în cooperare cu prietenii și colegii de echipă.

Ca joc live, „Sea of Thieves” a primit actualizări consistente de conținut, asigurându-se că jucătorii au mereu ceva nou de făcut. Faptul că te confrunți cu alți jucători umani în cea mai mare parte adaugă și un sentiment de imprevizibilitate procedurilor, deoarece nu știi niciodată ce vor face ei. Abonații Game Pass care dețin un Xbox Series X se pot bucura, de asemenea, de rezoluție 4K la 60 FPS, precum și de timpi de încărcare îmbunătățiți.

Gears 5

În afară de „Halo”, cealaltă franciză mare de shooter multiplayer a Microsoft este, fără îndoială, „Gears of War”. Seria de acțiune științifico-fantastică a lui Epic Games și-a făcut debutul pe Xbox 360 în 2006 și va continua să inspire o serie de sequele și spin-off, inclusiv un titlu inspirat de „X-COM”, numit „Gears Tactics”. În prezent, dezvoltarea francizei este condusă de The Coalition, care a produs atât „Gears of War 4”, cât și „Gears 5”.

Deși „Gears 5” a oferit foarte puține inovații reale, include o interpretare mai rafinată a tot ceea ce aveți.

As vrea de la un joc din serie. „Gears 5” oferă o experiență multiplayer mai lentă și mai metodică decât multe alte jocuri de împușcături, deoarece jucătorii sunt încurajați să folosească acoperirea și strategia în detrimentul unor inamici care atacă sălbatic. Majoritatea modurilor și hărților de joc sunt create pentru a oferi jucătorilor șansa de a-și depăși adversarii și de a acorda prioritate muncii în echipă față de atacurile solo.

Deși s-ar putea să nu fi atins culmile unora dintre titlurile anterioare din serie, „Gears 5” a primit totuși laude în recenzii. Cel mai important, a readus și popularul mod Horde, în care jucătorii lucrează în echipe pentru a învinge valuri de inamici controlați de AI.

Grounded

Obsidian Entertainment este un dezvoltator cel mai bine cunoscut pentru munca sa în domeniul jocurilor RPG. La urma urmei, a lansat anterior titluri de acțiune-RPG precum „Fallout: New Vegas”, „Star Wars: Knights of the Old Republic 2” și „South Park: The Stick of Truth”, precum și propriul IP în forma Pillars of Eternity and The Outer Worlds. Mai recent, însă, Obsidian a trecut la genurile de supraviețuire și aventură cu jocul din 2022, Grounded.

Spre deosebire de multe dintre celelalte jocuri multiplayer grozave de pe Xbox Game Pass, „Grounded” este în întregime co-op. Asta înseamnă că jucătorii nu concurează direct unul împotriva celuilalt, ci trebuie să lucreze împreună ca o echipă, cu scopul simplu de a încerca să supraviețuiască. Amplasat în anii 1990, „Grounded” îi vede pe jucători să preia rolul unuia dintre cei patru adolescenți care au fost micșorati la dimensiunea unei insecte și trebuie să supraviețuiască în lumea ostilă a unei curți.

O mare parte a jocului se învârte în jurul evitării sau uciderii versiunilor mari de amenințări banale, cum ar fi păienjenii, toate menținând în același timp hidratarea, rezistența și nivelul general de sănătate al personajelor jucătorului. Deși „Grounded” poate fi jucat în întregime ca un joc single-player, a face echipă cu prietenii este mult mai satisfăcător și îți asigură că obții tot ce este mai bun din el. La urma urmei, construirea bazelor, strângerea de resurse și lupta împotriva inamicilor este mult mai împlinitoare atunci când lucrezi cu alți oameni.

Minecraft

„Minecraft” și-a început viața în 2009, când Markus „Notch” Persson l-a pus pentru prima dată disponibil online pentru jucători înainte de lansarea sa oficială în 2011. Jocul de supraviețuire cu nisip de supraviețuire a devenit de atunci unul dintre cele mai bine vândute jocuri video din toate timpurile, primind numeroase spin-off-uri pe măsură ce franciza a devenit o gamă de divertisment. Microsoft a achiziționat jocul și dezvoltatorul său în 2014, dar a ales să-l mențină disponibil pe aproape orice platformă înainte de a-l adăuga la Xbox Game Pass pe PC și consolele Xbox.

Gameplay-ul din „Minecraft” se învârte în mare parte în jurul jucătorilor care explorează o lume deschisă masivă, generată procedural, plină de biomi și medii diferite. Pe măsură ce se aventurează în diferite zone, jucătorii pot lupta cu mafioții, pot aduna resurse prin minerit sau agricultură și pot crea o varietate de instrumente. Acest lucru le poate permite apoi să construiască totul, de la case la mașini complicate, cum ar fi computerele. Există chiar și un mod de supraviețuire, care îi obligă pe utilizatori să înfrunte elementele și să mănânce alimente pentru a evita foamea.

Deși „Minecraft” poate fi jucat în întregime solo, jocul strălucește în modurile multiplayer. Există o varietate de mini-jocuri care pot fi jucate online împreună cu alții, dar principala atracție este capacitatea de a crea servere care pot susține sute de jucători în aceeași lume în joc. În acest fel, jucătorii pot lucra împreună sau pot lupta unul împotriva celuilalt, ceea ce deschide posibilități pentru jocuri de rol și construirea de structuri extraordinar de impresionante.