23 iun. 2023 | 17:32

Majoritatea românilor vor să învețe cel puțin o limbă străină: ce limbi străine vrem să învățăm

ACTUALITATE
Majoritatea românilor vor să învețe cel puțin o limbă străină: ce limbi străine vrem să învățăm

Românii vor să învețe cel puțin o limbă străină. Cel puțin, asta arată o analiză a Clubului Copiilor.

Mai exact, nouă din zece români vor să învețe o limbă străină. Engleza e cea mai căutată, iar limba germană se situează pe locul doi în preferințele românilor.

„Germania este principalul partener economic al României, iar cunoașterea limbii germane reprezintă un real avantaj în găsirea unui loc de muncă bine remunerat. De asemenea, mulți români au emigrat și continuă să emigreze în țările vorbitoare de limba germană și acest lucru se reflectă în numărul de căutări pentru cursuri de limbă germană”, arată analiza.

Ce limbi străine vor să învețe românii

Limba spaniolă ocupă locul al treilea, când vine vorba de dorința românilor de a învăța o limbă străină, iar locul patru este ocupat de spaniolă.

„Comunitățile mari de români din Spania și Italia, precum și numărul mare de firme din aceste țări care sunt prezente pe piața din România susțin un interes crescut pentru aceste două limbi”, mai indică analiza.

De asemenea, românii vor să învețe și japoneza, dar și limbile nordice prezintă interes în rândul românilor. Limba norvegiană este cea mai căutată limbă nordică, urmată de suedeză, daneză și finlandeză. Luate împreună, interesul pentru limbile nordice se situează la același nivel cu interesul pentru limba rusă și turcă.

În plus, românii vor să aibă cunoștințe și în limba chineză și dialectele sale, mandarina, cantoneza, etc.

Ca referință, limba engleză nu este doar cea mai căutată limbă străină în România, dar este și limba care este studiată în aproape toate școlile din țară. Conform unui raport al Institutului Național de Statistică 87% dintre copiii din România studiază engleza ca prima limbă străină.

Pe locul doi în rândul limbilor străine studiate la școală se află limba franceză. Germana, italiana și spaniola se predau mai puțin în școli, din păcate.