14 iun. 2023 | 14:55

Un bărbat mușcat de o rudă a ajuns de urgență la spital, infectat cu o bacterie ciudată: ce s-a întâmplat cu el

ACTUALITATE
Un bărbat mușcat de o rudă a ajuns de urgență la spital, infectat cu o bacterie ciudată: ce s-a întâmplat cu el

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a dezvoltat o infecție bacteriană ciudată după ce a fost mușcat de o rudă, în timpul unei reuniuni de familie.

Donnie Adams, din Riverview, Florida, a simțit imediat o durere la coapsa stângă și a observat și o mică umflătură. Potrivit Tampa Bay Times, el a presupus că ceea ce se întâmplă este cauzat de un eveniment petrecut cu câteva zile înainte, când a încercat să medieze o ceartă între membrii familiei.

Și-a făcut vaccin, însă câteva zile mai târziu s-a întors la spital pentru că se simțea din ce în ce mai rău. Abia reușind să meargă, s-a constatat că o mare parte din carnea de pe piciorul lui Adams, între genunchi și vintre, putrezise.

Ce este fasceita necrozantă și cum te afectează

Adams a fost diagnosticat cu fasceită necrozantă, o infecție care poate distruge pielea, precum și grăsimea și mușchii, într-un interval de timp foarte scurt.

Afecțiunea severă, numită în limbaj popular „boala care mănâncă carne”, poate pătrunde în organism printr-o ruptură a pielii. Tratamentul rapid, tăierea țesutului mort și administrarea de antibiotice reprezintă cheia pentru tratarea bolii, care poate fi fatală.

În timpul operației, medicii care s-au ocupat de Adams au trebuit să taie aproximativ 70 la sută din carnea de pe coapsă.

„Dacă aș fi așteptat până a doua zi după a doua mea vizită la medic, era șansa să-mi pierd piciorul”, a spus Adams pentru Tampa Bay Times.

Fasceita necrozantă este cauzată de mai multe tipuri de bacterii, cel mai frecvent de un streptococ din grupa A, conform Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor.

Nu este clar dacă infecția lui Adams s-a răspândit prin bacterii preluate direct din mușcătură sau dacă bărbatul s-a infectat ulterior. În general, afecțiunea se manifestă în urma unor tăieturi, zgârieturi și a altor răni și este destul de puțin probabil să se răspândească de la o persoană la alta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele