28 apr. 2023 | 11:36

Ce conţine, de fapt, parmezanul. Nu-l vei mai mânca, după ce afli cum se face

ACTUALITATE
Ce conţine, de fapt, parmezanul. Nu-l vei mai mânca, după ce afli cum se face

Din când în când pe internet, oamenii descoperă câte ceva despre cum se face mâncarea de care credeai că toată lumea știa deja.

Parmezanul conține, conform nutriționiștilor, 38 grame de proteine la o sută de grame. Asta înseamnă că se încadrează în lista de alimente potrivite într-o dietă. Sursa de proteină din parmezan este una ridicată și de calitate, ceea ce ne conferă un nivel ridicat de energie. În același timp, consumat cu moderație, parmezanul ne poate da acea stare de sătul.

„Astăzi, când am aflat că brânza parmezan este făcută din stomacul de vacă, am început să plâng”, a scris un utilizator pe Twitter. „Va trebui să devin complet vegan în acest moment”.

Parmezanul este făcut în mod tradițional din lapte de vacă, învechit timp de cel puțin 12 luni în cuve de cupru, unde este încălzit și se adaugă alte ingrediente precum zerul sau enzime produse în stomacul mamiferelor rumegătoare.

Cum se face, de fapt, parmezanul

„Enzime produse în stomacul mamiferelor rumegătoare sunt enzime obținută din al patrulea stomac al unui vițel neînțărcat”, potrivit Courtyard Dairy.

„În acea etapă a vieții lor au consumat doar lapte, așa că enzima naturală pentru coagularea laptelui (chimozina) este prezentă în cantități mari. Pe măsură ce vițeii îmbătrânesc, cantitatea de chimozină se reduce și alte enzime îi iau locul (cele necesare pentru digeratul altor alimente)”.

Chimozina ajută la separarea solidelor din lapte de lichide.

„Pentru fabricarea brânzei, cheagul ajută la formarea unui substanțe ferme și este esențial în găsirea texturii potrivite pentru brânză”, explică specialiștii.

„Acolo unde unele rețete vor folosi acid sau o bacterie producătoare de acid pentru a face acest lucru, producătorii de brânză folosesc cheag pentru a cultiva mai bine profilul final de aromă al brânzei lor”.

Ca referință, unii producători de brânzeturi folosesc acum cheag vegetal pentru a-și crea brânzeturile, deși majoritatea preferă să folosească metode tradiționale. Acesta este motivul pentru care, în calitate de vegetarian, ar trebui să verifici întotdeauna înainte să mănânci parmezan.