08 iun. 2023 | 16:41

Alexandru Rafila, despre o posibilă grevă generală în sănătate: „Aştept să găsim o soluţie împreună”

ULTIMA ORĂ
Alexandru Rafila, despre o posibilă grevă generală în sănătate: „Aştept să găsim o soluţie împreună”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că angajații din sănătate – medici, asistenți medicali, infirmieri sau brancardieri – iau în calcul să intre în grevă generală. Oficialul a adăugat că a discutat cu reprezentanți ai acestora pentru a găsi soluții și a precizat ce măsuri au fost gândite până acum pentru a preveni această situație ce ar afecta sectorul sanitar.

Rafila, despre posibilitatea ca sectorul sanitar să intre în grevă

Alexandru Rafila a spus că seriozitatea dialogului a fost demonstrată prin măsuri precum: semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa ca a apărut astăzi privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022.

Ministrul a adăugat că s-a întâlnit cu sindicatele și că au fost găsite unele soluții. Întrebat care este în medie majorarea pentru personalul din sănătate, Rafila a spus:

„Nu discutăm de o majorare medie, discutăm despre alte tipuri de revendicări, discutăm despre contractul colectiv de muncă, discutăm despre voucherele de vacanţă, care sunt finanţate separat încât să nu mai greveze bugetul spitalului, să fie distribuite în mod echitabil, discutăm despre angajările noi în sistemul de sănătate, ştiţi bine, pe bază de memorandum”.

Ministrul a precizat că prin ordonanţă de urgenţă s-a adus anexa 2, care include personal auxiliar din sistemul de sănătate şi din alte sisteme, dar în special din sistemul de sănătate, la nivelul valorii salariului din 2022.

Ce se întâmplă cu plata sporurilor

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că plata diverselor sporuri la personalul de gardă sau la personalul care face ture, la salariul efectiv din această perioadă, nu la salariul din 2018, cum s-a întâmplat în ultimii ani, nu poate avea decât o soluţionare tranzitorie până la apariţia noii legi salarizării, ce elimină această discriminare.

„Tatonăm cele mai bune soluţii în care să putem să avem o soluţie pentru dânşii, pentru fiecare dintre categorii, fie că ne referim la medici, la asistenţii medicali sau la personalul de îngrijire, de exemplu infirmiere, încât aceste sporuri, care să nu se numească neapărat sporuri, dar care să ducă la o echilibrare a veniturilor care să poată să fie în funcţiune până în momentul în care noua lege a salarizării intră în funcţiune (…).

Explorăm împreună cu dânşii, am discutat şi cu cei de la Sanitas şi cu cei de la Solidaritatea Sanitară, am discutat şi cu cei de la Ambulanţă, m-am întâlnit azi de dimineaţă cu ei, n-are rost să intrăm în speculaţii, încercăm să găsim împreună o soluţie şi există o foarte bună bază de dialog, serioasă, asumată şi neconflictuală. Cred că ăsta este lucrul cel mai important”, a mai spus Alexandru Rafila.

Vor exista sau nu noi majorări salariale?

Totodată, întrebat dacă vor exista noi majorări salariale, ministrul Sănătății a spus că nu poate face niciun fel de comentariu. Oficialul a precizat că așteaptă să fie găsită o soluție alături de reprezentanții angajaților din domeniul sanitar.

„Greva nu este generată de o anumită categorie profesională sau posibilitatea nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate.

Discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, iar cel puţin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a mai spus Rafila.

Ministrul a adăugat că mai important pentru fiecare categorie din sistemul sanitar este că salarizarea va ajunge la nivelul de anul trecut, precizând că sunt creşteri salariale la câteva zeci de mii de persoane – personalul de îngrijire, infirmiere, brancardieri şi alte categorii de angajați.

Apoi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu precizări în numele ministrului Sănătăţii, declarând că este vorba de creşteri salariale între 2% şi 5%.

„Pentru că domnul ministru al Sănătăţii s-a grăbit pentru a merge la întâlnirea cu sindicatele din sănătate, vă răspunde prin intermediul meu: sunt creşteri între 2 şi 5% pentru personalul din această categorie regăsită pe anexa respectivă. Mare parte dintre majorări fuseseră deja făcute în sistemul de sănătate pentru că (…) a fost considerat prioritar şi ca atare s-a bucurat printre primele categorii de bugetari de aceste măriri.

Ce pot să vă spun este să vă ofer câteva exemple: în cazul unei infirmiere, creşterea este de 200 lei, de la 4.242 la 4.423 lei, iar un brancardier va ajunge, după majorarea dispusă astăzi de Guvern, la 3.676 lei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Unii dintre angajații din domeniul sanitar au participat la un protest, joi, în Piața Victoriei, timp de o oră, nemulţumiţi de salarizarea din sistem. Ulterior, aceștia au plecat în marş către Piaţa Revoluţiei, pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Muncii. Protestul a continuat în faţa Palatul Parlamentului.