05 iun. 2023 | 15:22

CNN, ipoteză explozivă. Ucraina ar fi „cultivat agenți sabotori în interiorul Rusiei”. Așa ar fi fost posibile atacurile cu drone de la Kremlin

ULTIMA ORĂ
CNN, ipoteză explozivă. Ucraina ar fi „cultivat agenți sabotori în interiorul Rusiei”. Așa ar fi fost posibile atacurile cu drone de la Kremlin

RUcraina a cultivat o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei care lucrează pentru a efectua acte de sabotaj împotriva unor ținte rusești, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiare cu serviciile secrete americane în acest domeniu. Oficialii americani cred că acești agenți pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat un atac cu drone care a vizat Kremlinul la începutul lunii mai, lansând drone din interiorul Rusiei.

Cum a fost posibil atacul cu drone asupra Kremlinului – ipoteza CNN

Ucraina a cultivat o rețea de agenți și simpatizanți din interiorul Rusiei care lucrează pentru a efectua acte de sabotaj împotriva unor obiective rusești și a început să le furnizeze drone pentru a organiza atacuri, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiare cu serviciile secrete americane în acest caz.

Oficialii americani cred că acești agenți pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat un atac cu drone care a vizat Kremlinul la începutul lunii mai, lansând drone din interiorul Rusiei, în loc să le zboare din Ucraina spre Moscova.

Nu este clar dacă alte atacuri cu drone efectuate în ultimele zile – inclusiv unul care a vizat un cartier rezidențial din apropierea Moscovei și un alt atac asupra unor rafinării de petrol din sudul Rusiei – au fost lansate tot din interiorul Rusiei sau au fost efectuate de această rețea de agenți pro-ucraineni.

Dar oficialii americani cred că Ucraina a dezvoltat celule de sabotaj în interiorul Rusiei, alcătuite dintr-un amestec de simpatizanți pro-ucraineni și agenți bine pregătiți în acest tip de război.

Ucraina a furnizat drone pentru atacuri

Se crede că Ucraina le-ar fi furnizat drone de fabricație ucraineană, iar doi oficiali americani au declarat pentru CNN că nu există nicio dovadă că vreunul dintre atacurile cu drone a fost efectuat cu drone furnizate de SUA.

Oficialii nu au putut spune în mod concludent cum a reușit Ucraina să introducă dronele în spatele liniilor inamice, dar două dintre surse au declarat pentru CNN că aceasta a stabilit rute de contrabandă bine puse la punct, care ar putea fi folosite pentru a trimite drone sau componente de drone în Rusia, unde ar putea fi apoi asamblate.

Un oficial european din cadrul serviciilor de informații a remarcat că granița ruso-ucraineană este vastă și foarte greu de controlat, ceea ce o face propice pentru contrabandă – lucru pe care oficialul a spus că ucrainenii l-au făcut în cea mai mare parte a deceniului în care au fost în război cu forțele pro-ruse.