Un somn mai bun pentru adolescenți poate fi obținut prin utilizarea diferită a rețelelor sociale: ce spun cercetătorii
Un somn mai bun pentru adolescenți poate fi obținut prin utilizarea diferită a rețelelor sociale. Utilizarea ecranelor pare a fi legată de o calitate mai slabă a somnului pentru adolescenți.
Utilizarea rețelelor sociale are un impact major asupra oamenilor, în bine și în rău. Recent, Dr. Vivek Murthy, chirurgul general al SUA, a emis un aviz cu privire la adolescenți și utilizarea rețelelor sociale, în urma unui raport al Asociației Americane de Psihologie. Acum, cercetările sugerează cum diferite abordări ale utilizării rețelelor sociale pentru adolescenți îi pot ajuta să aibă modele de somn mai bune.
Rețelele sociale, problema somnului
Lucrarea s-a concentrat pe experiențele a 10.280 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani care au făcut parte din studiul de dezvoltare cognitivă a creierului în adolescență. Ei au descoperit că 15,5% dintre copii au raportat cel puțin câteva zile de probleme în a adormi sau a adormi în ultimele două săptămâni.
Studiul a mai constatat că 16,9% au raportat că au fost treziți de apeluri telefonice, mesaje text sau e-mailuri în timp ce dormeau cel puțin o dată în ultima săptămână. Și unul din cinci a revenit pe telefonul său sau pe alt dispozitiv, odată ce a fost trezit în timpul nopții. Îngrijorător a fost faptul că a avea un televizor sau un dispozitiv conectat la internet a fost asociat cu peste un sfert (27 la sută) dintre copii care au probleme în a adormi sau a rămâne în tărâmul viselor.
„Adolescenții pot fi hipervigilenți la sunetele notificărilor din telefon și se pot trezi imediat la sunetul telefonului lor”, a declarat autorul principal, Dr. Jason Nagata, profesor asistent de pediatrie la Universitatea din California, San Francisco, într-un comunicat.
Cercetarea sugerează câteva abordări practice și evidente pentru a îmbunătăți rezultatele somnului – care probabil ar ajuta copiii și adulții deopotrivă. De exemplu, mai puțin timp pe ecran chiar înainte de culcare, fie că este vorba de rețelele sociale, TV sau jocuri video, precum și de a nu-și verifica telefonul atunci când este trezit în miezul nopții – care a fost asociat cu un risc cu 34% mai mare de probleme de somn.