Ministrul Educației, prima reacție în cazul grevei din învățământ. Ar putea fi înghețat întreg anul școlar?
Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis, marți, că îi invită la dialog pe reprezentanții sindicatelor din învățământ care au anunțat azi că profesorii intră pe 22 mai în grevă generală, iar examenele naționale ar urma să fie afectate.
Întâlniri cu sindicaliștii din Educație, după anunțul privind greva profesorilor
Discuțiile cu reprezentanții sindicatelor din Educație ar urma să aibă loc joi.
„Sunt convinsă că o să fie găsite soluții. Azi am semnat ordinul de ministru privind componența pentru comisia privind negocierea contractului de muncă. O să invităm reprezentanții federațiilor sindicale și o să găsim principalele formule.
De altfel, asta e una din revendicările federațiilor sindicale, să începem aceste discuții. Suntem în dialog cu toți reprezentanții”, a declarat Ligia Deca, azi, la aproape trei ore după conferința susținută de sindicaliștii din învățământ.
„Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”, a mai spus Ligia Deca după ce a fost întrebată dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar
Precizările ministrului educației vin după ce reprezentații sindicatelor din învățământ au anunțat că profesorii au votat pentru a intra în grevă generală pe 22 mai.
Reacția lui Marcel Ciolacu: Presupun că joi vom avea o discuție
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis că vrea o „abordare responsabilă” în acest caz.
„Am avut o discuție cu unul dintre lideri, presupun că în cursul zilei de joi vom avea o discuție cu liderii sindicaliști.
Aș vrea o abordare responsabilă față de copiii noștri, față de actul de învățământ, ținând cont că până în ianuarie Parlamentul trebuie să vină cu o nouă lege a salarizării”, a declarat Ciolacu, la finalul ședinței PSD de azi.
Care sunt principalele revendicări ale profesorilor
- majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; i
- instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației;