11 mai 2023 | 16:24

Pensii pe caz de boală doar contra șpagă în Botoșani. O doctoriță care primea de la pacienți bani, găini chiar și un recamier a scăpat de pedeapsă

ULTIMA ORĂ
Pensii pe caz de boală doar contra șpagă în Botoșani. O doctoriță care primea de la pacienți bani, găini chiar și un recamier a scăpat de pedeapsă

Liliana Teodoroiu, fost medic din cadrul Casei de Pensii Botoşani, a scăpat de pedeapsă pentru că faptele s-au prescris, totodată banii găsiți în 2011 în urma perchezițiilor trebuie restituiți fostului medic, iar sechestrul pus pe mai multe bunuri va fi ridicat, scrie Ziarul de Iași. Pentru a-i scoate la pensie pe oameni pe caz de boală doctorița primea pe lângă bani și atenții precum: găini, caș și un recamier.

În calitate de medic al Cabinetului de expertiză şi recuperare a capacităţii de muncă, Liliana Teodoroiu decidea cine va beneficia de pensie de invaliditate şi în ce condiţii.

Ea a fost acuzată că luase şpagă de la sute de pacienţi pentru a le elibera documentele medicale necesare pentru pensii, iar cine nu se conforma risca să fie plimbat între instituții luni la rând, fie riscau să rămână fără pensie.

„Inculpata nu a dorit să îi dea pensia soţului său A.A., bolnav la acel moment, i-a aruncat dosarul pe geam, umplându-l de praf şi i-a spus acestuia «La ce-ţi mai trebuie pensie, că nu mai prinzi Paştele?». Mai arată că soţul său a decedat pe data de 02.02.2011 şi timp de 6 luni de zile nu a avut pensie, pentru că inculpata nu a dorit să i-o dea. Precizează că pentru a-i da pensie, inculpata i-a cerut 10.000 lei la acel moment, respectiv 1000 RON”, aveau să reţină ulterior judecătorii din mărturia uneia dintre victime.

Conform rechizitoriului, activitatea infracţională a Lilianei Teodoroiu s-a desfăşurat în perioada 1997-2011. La percheziţiile efectuate în 2011, în casa doctoriţei au fost găsite teancuri de lei, dolari, euro, franci elveţieni şi lire sterline în pungi de plastic ascunse prin dulapuri, în saltea sau în anvelopele din garaj.

Cei care nu îi aduceau „atenții” erau amânați

În total, echivalentul a aproape 420.000 lei. A fost trimisă în judecată şi condamnată, fiind obligată să restituie 11.850 de lei şi 100 de euro către victimele sale. A fost eliberată în 2014, după trei ani de detenţie, şi s-a pensionat imediat. Cercetările însă au continuat, pe măsură ce noi reclamaţii ajungeau la anchetatori.

În 2016, femeia a fost trimisă în judecată din nou, pentru 38 de fapte de luare de mită în formă continuată, 93 de fapte de luare de mită şi 20 de infracţiuni de abuz în serviciu.

 „Inculpata a pretins şi primit bani şi alte foloase materiale, atât direct, cât şi indirect, de la pacienţii pe care i-a expertizat medical, în vederea îndeplinirii actului de serviciu la care era obligată în virtutea funcţiei, respectiv eliberarea deciziei asupra capacităţii de muncă privind acordarea sau menţinerea într-un grad de invaliditate.

În calitate de medic primar, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a soluţionat în mod abuziv dosarele de pensionare ale unui număr de 18 pacienţi cărora fie le-a tăiat în mod nejustificat dreptul la pensie stabilit anterior, în baza afecţiunilor de care aceştia sufereau în realitate, fie le-a schimbat gradul de invaliditate în defavoarea lor, deşi diagnosticul rămânea acelaşi, ori a tergiversat emiterea deciziei, prin aceea că i-a purtat pe drumuri, trimiţându-i să facă analize suplimentare, care nu se impuneau, fie a refuzat să îi examineze şi să le emită decizii medicale asupra capacităţii de muncă şi încadrare în grad de invaliditate”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Cum a scăpat de pedeapsă

După ani de procese faptele pentru care a fost acuzată s-au prescris. Ei au constatat precrierea răspunderii penale pentru luarea de mită şi abuzul în serviciu.

Jumătate din cele peste 40 de acţiuni civile au fost respinse. În alte 7 cazuri, părţile civile decedaseră. Pentru celelalte, a fost dispusă disjungerea cauzei şi constituirea unui nou dosar, care urmează să fie discutat la jumătatea lunii viitoare.

Banii reţinuţi de procurori în 2011 vor fi restituiţi inculpatei, iar sechestrele, ridicate. Sentinţa mai poate fi contestată în următoarele 10 zile, dar posibilitatea de a se constata altceva decât prescrierea este practic exclusă.