12 mai 2023 | 17:25

Obiectul din bucătăria ta care ar putea să-ți facă rău fără să știi: care e adevărul despre folia de aluminiu, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Obiectul din bucătăria ta care ar putea să-ți facă rău fără să știi: care e adevărul despre folia de aluminiu, conform cercetătorilor

Folia de aluminiu este nocivă pentru tine? Există multe îngrijorări cu privire la utilizarea foliei la gătit, dar sunt aceste preocupări reale sau nu?

Oricine a copt pește, legume prăjite sau a încercat să păstreze carnea suculentă în cuptor a folosit probabil folie de aluminiu. Există, totuși, dezbateri cu privire la faptul că este dăunătoare sănătății noastre. Deci, este folia într-adevăr un pericol sau este un alt mit?

Înainte de a merge prea departe în adâncurile problemei, merită să reflectăm la ceea ce vorbim. Folia de aluminiu este o foaie subțire de hârtie de aluminiu strălucitor. Este produsă în masă printr-un proces de rulare a plăcilor mari de metal, până când acestea sunt strivite remarcabil – în jur de 0,2 milimetri în grosime.

Folia de aluminiu nu-ți face rău

Aceste foi de metal au o gamă largă de utilizări în afara bucătăriei, inclusiv în ambalajele industriale, izolarea și transportul.

Acest lucru evidențiază primul argument împotriva afirmației că folia de aluminiu este periculoasă pentru sănătatea ta – aluminiul este peste tot și nu este neapărat problema doar folia. Este prezent în mod natural și este al treilea element cel mai abundent din scoarța terestră. În starea sa naturală, este de obicei legat de alte elemente, cum ar fi fosfatul și sulfatul, așa că, pe lângă faptul că se află în ambalaje pentru alimente, tăvi de copt și chiar cosmetice, se află și în sol, în apa noastră de băut și în alimentele noastre (se găsește în mod natural în fructe, legume, carne, pește, cereale și produse lactate).

Aditivii alimentari, cum ar fi conservanții, agenții de colorare și agenții de îngroșare artificiali, conțin, de asemenea, aluminiu și, uneori, în cantități mult mai mari decât alternativele gătite în casă.

Cantitatea de aluminiu pe care o consumi depinde de câțiva factori, care se referă la cât de ușor este absorbit în alimente, cât de bogat în aluminiu a fost solul în care au fost cultivate alimentele, cum a fost ambalat și depozitat și dacă acesta este conține aditivi.

Metalul este prezent și în multe medicamente, în special în antiacide. Dar, în toate aceste cazuri, este important să rețineți că doar o fracțiune din aluminiul pe care îl ingerați va fi efectiv absorbită de corpul vostru. Restul va dispărea în toaletă, spun cercetătorii.