08 mai 2023 | 13:13

Motivul bizar pentru care dormim mai puțin, pe măsură ce îmbătrânim: puțini cunosc explicația

ACTUALITATE
Motivul bizar pentru care dormim mai puțin, pe măsură ce îmbătrânim: puțini cunosc explicația

Știm cu toții faptul că oamenii încep să doarmă din ce în ce mai puțin, odată cu trecerea anilor, însă puțini cunosc explicația acestui fenomen și, de fapt, nici oamenii de știință nu sunt pe deplin lămuriți cu privire la motivele ce stau în spatele acestei schimbări importante din corpul nostru.

Odată cu trecerea anilor, oamenii încep să aibă nevoie de tot mai puține ore de somn. Este foarte bine cunoscut faptul că seniorii sunt extrem de matinali și în unele cazuri doar trei sau patru ore de somn pe noapte le sunt suficiente pentru a se odihni. De ce se întâmplă acest lucru?

Cercetările științifice efectuate până în acest moment nu au reușit să contureze exact care sunt motivele pentru care avem nevoie de tot mai puțin timp pentru somn, pe măsură ce înaintăm în vârstă, însă cercetătorii au ajuns la câteva concluzii importante din acest punct de vedere, pe măsură ce-și continuă studiile și analizele pe această temă.

De ce dormi mai puțin la bătrânețe. Explicațiile oamenilor de știință

Se pare că de vină pentru schimbarea din organismul uman ar fi mai mulți factori, nu doar unul singur, însă elementul central al acestora este creierul, care suferă modificări substanțiale odată cu îmbătrânirea.

„Ca majoritatea lucrurilor care se schimbă odată cu vârsta, nu există un singur motiv care poate explica de ce dormim mai puțin și toate sunt interconectate”, susține Cindy Lustig, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, citată de Huffington Post.

Mai mulți cercetători și-au dat cu părerea cu privire la acest aspect, iar altă opinie vine din partea unui alt reputat doctor, care susține următoarele:

„Cablajul creierului nu mai simte, probabil, aceleași lucruri ca în tinerețe și răspunde la unele intrări altfel de cum ar trebui, deoarece creierul este îmbătrânit”, spune dr. Sairam Parthasarathy, directorul Centrului pentru Somn și Științe Circadiene de la Universitatea din Științe din Arizona.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele