Cerșetorul care a jucat în filme alături de Gheorghe Dinică și Sergiu Nicolaescu. Cum a ajuns un om al străzii să joace în Felix si Otilia

ACTUALITATE
Cerșetorul care a jucat în filme alături de Gheorghe Dinică și Sergiu Nicolaescu. Cum a ajuns un om al străzii să joace în Felix si Otilia
27 apr. 2023 | 14:32

Regizorul Iulian Mihu este cineastul român „reponsabil” pentru filmul Felix și Otilia, adaptat după celebrul și apreciatul roman Enigma Otiliei, scris de George Călinescu.

Puțini sunt cei care știu, însă, că mulți dintre actorii pe care îi poți vedea în acest film nu erau neaparat pregătiți ca atare.

Imagine din filmul Felix si Otilia - Julieta Szönyi și Radu Boruzescu - imagine de arhivă

Imagine din filmul Felix si Otilia – Foto: Studiourile Buftea

Cum „l-a luat la rost” Julieta Szönyi pe regizorul Iulian Mihu

Lui Iulian Mihu pare să-i fi plăcut premisa de a utiliza actori neprofesionişti în filmele sale. Spre exemplu, el a mizat pe doi bătrâni pe care i-a găsit întâmplător, pe nume Hermann Chrodower şi Arpad Kemeny. Lor, regizorul le-a dat rolurile lui Moş Costache şi Simion Tulea, în Felix și Otilia.

Scenograful Radu Boruzescu a jucat rolul lui Felix Sima, balerina Leni Dacian a devenit Aurica Tulea, iar regizorul Sergiu Nicolaescu l-a interpretat pe Leonida Pascalopol.

Mai mult decât atât, Iulian Mihu s-a consulat inclusiv cu George Călinescu pentru realizarea peliculei Felix și Otilia. „Am avut în vremea aceea lungi şi fructuoase discuţii cu George Călinescu, care, după cum se ştie, avea o adevărată pasiune pentru cinematograf. Pe scenariul meu regizoral păstrez însemnările şi observaţiile domniei-sale, un manuscris preţios pentru cinematografie”, declara el în Contemporanul, în 1972.

„Întâlnirea mea cu Iulian Mihu a fost una plină de haz. Pregăteam un examen la clasă, un rol frumos, Salomeea lui Oscar Wilde. Mă schimbam şi tot observam din când în când cum cineva tot deschidea uşa, băga puţin capul, după care o închidea. Şi tot aşa. Mă enerva cumplit aşa că i-am zis nişte vorbe nu tocmai frumoase.

După ce mi-am făcut rolul, care a ieşit foarte bine, am ieşit pe culoar şi am strigat: Cine era nesimţitul care tot deschidea şi închidea uşa?! Şi atunci l-am văzut pe Iulian Mihu, care era mereu pus pe şotii”, declara, ani mai târziu actriţa Julieta Szönyi, cea care i-a dat viață Otiliei.

Din distribuție nu au lipsit Clody Bertola (Aglae Tulea), Gheorghe Dinică (Stănică Raţiu), Ovidiu Schumacher (Titi Tulea), Gina Patrichi (Olimpia Tulea), Eliza Petrăchescu (Marina),Violeta Andrei (Georgeta), Aristide Teică (Vasiliad) sau Jean Lorin Florescu (Toader Raţiu).

Imagine din filmul Felix si Otilia - Julieta Szönyi și Radu Boruzescu - imagine de arhivă

Imagine din filmul Felix si Otilia – Foto: Studiourile Buftea

„Mirosea foarte urât din cap până-n picioare. Iar Mihu a avut curajul să-l ia în film”

Dincolo de poveștile amuzante povestite de Julieta Szönyi, se pare că Iulian Mihu era, cu adevărat, un vizionar, de vreme ce a preferat să distribuie în rolul bătrânilor oameni obișnuiți, unul dintre ei fiind chiar un om al străzii.

„Cu bătrânii a fost ceva extraordinar, acolo s-a văzut într-adevăr mâna lui Mihu. Pe Costache l-au găsit în felul următor: stătea împreună cu Radu într-o dimineaţă devreme şi aranjau casa Giurgiuvenilor.

Radu Boruzescu, fiind un perfecţionist, un mare artist, era atent până ca şi ultimul fir de pânză de păianjen să arate impecabil, iar Iulian Mihu se ţinea după el şi-l aproba. Deodată, ca la o comandă regizorală, una din uşi s-a deschis încet, scârţâind cu tot suspansul de rigoare. Şi a apărut Moş Costache care s-a uitat un pic speriat şi s-a retras repede.

Imagine din filmul Felix si Otilia - Julieta Szönyi și Radu Boruzescu - imagine de arhivă

Imagine din filmul Felix si Otilia – Foto: Studiourile Buftea

Mihu s-a dus imediat după el. Acest bătrân era cerşetor, un om al străzii, casa respectivă fiind programată pentru demolare. Mirosea foarte urât din cap până-n picioare. Iar Mihu a avut curajul să-l ia în film. Bine, e adevărat că dublajul vocii a fost făcut de Marinuş Moraru, care a realizat o operă de geniu. Bătrânul Costache vorbea foarte prost româneşte, avea o identitate incertă.

Iar când a luat primii bani de pe contract a rugat-o pe Miruna Boruzescu, creatoarea costumelor, să-i facă un fel de buzunar secret, dar încăpător, ca să poată avea banii în permanenţă asupra lui. Şi pe celălalt bătrân l-au găsit tot într-o casă veche, la o prospecţie.  După probe însă s-a dovedit a fi tot atât de bun ca şi Costache”, a declarat, de asemenea, actrița Julieta Szönyi.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele