Vestea momentului pentru pensionarii cu până la 2.000 de lei: ce se întâmplă cu banii de pe lângă pensie
Pensionarii români trebuie să stea cu ochii în patru, există tot mai multe proiecte legislative, unele într-un stadiu mai avansat decât altele, care îi pot costa scump. Până și cei mai vulnerabili din punct de vedere financiar sunt vizați de sancțiuni surprinzătoare.
De această dată, o serie de modificări lovesc în românii care primesc voucherele de energie, cele de 1400 de lei în două rate pentru plata facturilor. Dincolo de părțile negative, o mare parte dintre detalii au rămas neschimbate. Pot fi folosite până la 23 decembrie 2023 și, în continuare, sunt primite de toți românii care au venituri mai mici de 2000 de lei, cei mai mulți dintre ei fiind pensionari vulnerabili.
Voucherele de energie se pot anula, după ce au fost emise
Mulți români care au primit cardurile cu voucherele de energie de 700 de lei se pot trezi că acestea au fost blocate, anulate. În consecință, ajutorul poate să dispară la fel de repede pe cât a apărut, dacă nu cumva ai fost suficient de rapid încât să cheltui toți banii de pe el imediat cum ți-a intrat în posesie. Nu de alta, dar aici intervine manifestarea de ”generozitate” din partea statului român. Dacă ai cheltuit banii de pe card înainte să-ți fie anulat, nu trebuie să-i returnezi.
“În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în actul normativ.
Practic, plățile ulterioare către respectivul card vor fi suspendate, dar cele care au fost deja efectuate, vor rămâne în picioare, iar pierderile vor fi suportate de către autorități. O altă prevedere inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență legate de voucherele de energie spune că toți românii care nu mai îndeplinesc condițiile necesare pentru primirea ajutorului trebuie să anunțe Poșta Română.
”În cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligația de a anunța Compania Națională Poșta Română, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situației înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, se menționează în același proiect de OUG.