30 apr. 2023 | 08:43

Recuperarea auzului este acum reală: ce au descoperit cercetătorii, cum ar funcționa la oameni

ACTUALITATE
Recuperarea auzului este acum reală: ce au descoperit cercetătorii, cum ar funcționa la oameni

O echipă de oameni de știință a Școlii de Medicină de la Harvard spune că a venit cu o nouă soluție care se pare că poate regenera cu succes celulele părului din urechea internă care permite auzul – un tratament potențial inovator pentru pierderea auzului.

După cum se detaliază într-o nouă lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au reușit să facă celulele părului să crească din nou la șoareci, prin reprogramarea căilor genetice din urechea internă.

Ei speră acum că studiul ar putea pune bazele viitoarelor studii clinice pentru a dezvolta un tratament pentru oamenii care suferă de pierderea auzului. Este un mare „dacă”, sigur, dar și o rază de speranță tentantă pentru oamenii care se luptă cu pierderea auzului.

Noi speranțe pentru recuperarea auzului la oameni

„Aceste descoperiri sunt extrem de incitante, deoarece de-a lungul istoriei, domeniului pierderii auzului, capacitatea de a regenera celulele părului dintr-o ureche internă a fost Sfântul Graal”, a spus echipa de cercetare condusă de Zheng-Yi Chen, profesor asociat HMS, într-o declarație.

„Acum avem un cocktail asemănător unui medicament care arată fezabilitatea unei abordări pe care o putem explora pentru viitoare aplicații clinice”.

Spre deosebire de anumite specii de pești, păsări sau reptile, oamenii nu au capacitatea de a regenera celulele capilare, care sunt ca niște microfoane biologice responsabile de transmiterea semnalelor sonore de la urechea internă către creier.

Într-un studiu anterior, tot pe șoareci, echipa lui Chen a reușit să facă alte tipuri de celule să se dividă și să dezvolte caracteristicile celulelor capilare.

Această ultimă cercetare se bazează pe acest succes, activând aceleași căi cu utilizarea compușilor chimici nou dezvoltați.

Folosind molecule numite „ARN-uri de interferență mici” (siRNA), echipa a reușit să elimine genele care au suprimat activarea unei căi genetice, care permite creșterea celulelor de păr în urechea internă.

Prin livrarea cocktail-ului de medicamente nou dezvoltat direct în urechea internă a șoarecilor adulți, ei au descoperit că șoarecii au fost capabili să regenereze noi celule de păr care par a fi pe deplin funcționale. Înainte de a testa tratamentul pe oameni, cercetătorii intenționează să-l testeze mai întâi pe animale mai mari.

Dar dacă s-a dovedit a fi de succes, cercetarea ar putea avea un impact profund asupra persoanelor care și-au pierdut o parte din auz.