Aparatul auditiv care costă cât o cafea poate ajuta milioane de oameni

Aparatul auditiv care costă cât o cafea poate ajuta milioane de oameni

Aparatele auditive personalizate pot fi costisitoare pentru milioane de oameni din întreaga lume care se confruntă cu pierderea auzului.

Datorită acestei invenții, ar putea exista o scădere masivă a prețurilor aparatelor auditive la comandă. Un aparat auditiv open-source ar putea duce prețul la sub un singur dolar.

„Provocarea pe care ne-am propus-o a fost aceea de a construi un aparat auditiv minimalist, care ar fi util pentru milioane de oameni care ar putea să-l folosească”, spune Saad Bhamla, profesor asistent la Școala de Chimie și Biomolecular Engineering la Georgia Institute of Technology, co-autor al unei lucrări despre proiectul publicat în revista PLOS ONE.

Aparatele auditive tind să fie costisitoare, întrucât trebuie să fie adaptate anumitor purtători. Creșterea frecvențelor greșite ar putea face, de fapt, înțelegerea vorbirii și mai dificilă.

Bhamla și echipa sa au decis să îmbunătățească pierderea auzului legată de vârstă. Pentru a simplifica designul, echipa a renunțat la procesatoarele digitale de semnal și a ales, în schimb, filtre electronice simple pentru a regla răspunsul în frecvență.

Scopul: un aparat auditiv la prețul unei cafele

„Luarea unui proces standard precum răspunsul la semnal liniar și modelarea acestuia folosind filtre, reduce dramatic costul și efortul necesar pentru programare”, a declarat Soham Sinha, primul autor al lucrării și acum student la doctorat la Stanford. Dispozitivul este uimitor de simplu și ușor de montat. Este alcătuit dintr-o carcasă tipărită 3D și alimentată de o baterie simplă.

La doar un dolar, noul design nu este tocmai Rolls-Royce al aparatelor auditive, dar își face treaba. Este ca „achiziționarea unei mașini de bază față de o mașină de lux”, potrivit Vinaya Manchaiah, membru al echipei și profesor de științe ale vorbirii și auzului la Universitatea Lamar.

„Când vorbim despre aparate auditive, chiar și cea mai mică tehnologie are un preț destul de ridicat pentru oamenii din multe părți ale lumii”, a spus Manchaiah. „Este posibil să nu fie nevoie să avem cea mai bună tehnologie sau cel mai bun dispozitiv pentru a oferi valoare și o experiență bună în auz”.

„Am arătat că este posibil să construim un aparat auditiv la prețuri mai mici decât prețul unei cești de cafea”, a spus Bhamla. „Acesta este un prim pas, o tehnologie de platformă și am arătat că costul redus nu trebuie să însemne o calitate scăzută”. Echipa lucrează acum pentru a miniaturiza conceptul, care ar putea crește prețul la un preț încă rezonabil de 7 dolari.

Etichete: