20 apr. 2023 | 10:44

O navă spațială NASA, aflată la o oră distanță de a se prăbuși pe Pământ. Harta zonelor în care ar putea cădea

ULTIMA ORĂ
O navă spațială NASA, aflată la o oră distanță de a se prăbuși pe Pământ. Harta zonelor în care ar putea cădea

O navă spațială NASA, cu o șansă de 1 la 2.500 de a ucide pe cineva, se află la doar o oră distanță de a se prăbuși pe Pământ, iar astronomii au întocmit o hartă a zonelor de impact potențial.

O navă spațială s-ar putea prăbuși pe pământ

Nava de 600 de kilograme a fost retrasă de agenția spațială în 2018 din cauza unei defecțiuni de comunicare.

NASA a precizat marți că locația de reintrare în atmosferă nu este dezvăluită, având în vedere incertitudinea persistentă cu privire la momentul și locul în care ar putea să se prăbușească.

Dar Aerospace, un program spațial de securitate națională, arată că resturile care supraviețuiesc întoarcerii  ar putea cădea oriunde în America de Sud, Africa sau Asia.

Există o șansă de 75% ca resturile să se prăbușească în ocean, dar NASA a admis totuși un risc „scăzut” ca acestea să se lovească de uscat.

Nava spațială pensionată a NASA prezintă un risc minim, dar posibil, pentru oamenii de la sol atunci când se așteaptă să reintre în atmosfera Pământului, după aproape 21 de ani pe orbită.

Nava spațială RHESSI a monitorizat erupțiile solare și puternicele ejecții de masă coronală pe o orbită joasă deasupra Pământului de la lansarea sa în 2002 și până când a fost scoasă din uz în 2018, potrivit unui anunț al NASA.

Ce misiune a avut

RHESSI a înregistrat peste 100.000 de evenimente cu raze X în timpul carierei sale, ceea ce i-a ajutat pe oamenii de știință să afle mai multe despre energia erupțiilor solare, a explicat agenția guvernamentală.

Departamentul Apărării a prezis că nava spațială nefolosită va reveni în atmosferă miercuri, 19 aprilie, la aproximativ 21:30 , cu 16 ore mai mult sau mai puțin, a precizat NASA.

Experții NASA au precizat că există aproximativ o șansă de 1 la 2.467 ca cineva să fie rănit de resturi, deoarece nava spațială de 660 de kilograme arde în timpul coborârii sale.

Între 200 și 400 de obiecte urmărite intră în medie anual în atmosfera terestră, potrivit Serviciului național de sateliți, date și informații de mediu al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

O bucată de gunoi spațial cade pe Pământ în fiecare zi, conform datelor înregistrate în ultimii 50 de ani, deși nu au fost confirmate decese sau răniri grave ca urmare a acestui fenomen.

Harta proiectului de reintrare a Aerospace plasează RHESSI deasupra regiunii de nord-vest a Indiei, sugerând că în această locație se află deasupra Pământului.

„Datorită unei ciudățenii a orbitelor și a unui Pământ sferic, probabilitatea de impact pentru orice element al navei spațiale care supraviețuiește la suprafața Pământului este cea mai mare la latitudini de aproximativ 38 de grade nord și sud”, a împărtășit Lewis.

RHESSI a fost lansat la bordul unei rachete Pegasus XL a Orbital Sciences Corporation, cu scopul de a obține imagini ale electronilor de înaltă energie care transportă o mare parte din energia eliberată în exploziile solare.