10 apr. 2023 | 15:14

Tensiuni imense în familia regală britanică, înainte de încoronare. Gestul Camillei ce ar înfuria-o pe Prințesa Diana. William, scos din sărite

ULTIMA ORĂ
Tensiuni imense în familia regală britanică, înainte de încoronare. Gestul Camillei ce ar înfuria-o pe Prințesa Diana. William, scos din sărite

Au izbucnit tensiuni imense în familia regală britanică, înainte de încoronarea Regelui Charles al III-lea. Gestul actualei soții a monarhului, Camilla, ar înfuria-o pe prima sa parteneră, regretata Prințesă Diana, care a murit în urmă cu 25 de ani. Fiul lor cel mare, Prințul William, a fost scos din sărite de hotărârea pe care a luat-o noua regină.

Ce gest a făcut Camilla

Fosta amantă a Regelui Charles al III-lea, actuala sa soție, ar fi făcut o alegere controversată pentru ceremonia de încoronare, ce va avea loc la data de 6 mai. Prințul de Wales, William, ar fi scos din sărite de această decizie.

Regele Charles al III-lea va purta mai multe simboluri, printre care se numără Orbul Suveranului, Pintenii de Aur, brățările cunoscute sub numele de Armills, două macete, cinci săbii simbolice, Inelul Suveranului, Sceptrul Suveranului cu Cruce și Sceptrul Suveranului cu Porumbel.

Pe de altă parte, Camilla va purta coroana Reginei Maria, modificată, cu controversatul diamant Koh-i-Noor eliminat. Însă, un alt element ar putea stârni reacții negative. Mai exact, soția suveranului va purta Bagheta Reginei Consort cu porumbel, în ciuda faptului că obiectul, ce datează din anii 1600, este fabricat din fildeș.

Se spune că această piesă simbolizează echitatea și mila, iar porumbelul, cu aripile sale îndoite, reprezintă Sfântul Duh. În anul 2014, prințul William ar fi declarat că dorește ca acest obiect să fie distrus, la fel ca și celelalte obiecte ce conțin fildeș incluse în colecția Palatului Buckingham.

Ce inițiativă a luat Prințul William

Mai mult, Prințul William a format un grup numit United for Wildlife, în anul 2013, cu scopul de a opri comerțul ilegal cu fildeș. Prețiosul material a fost descris ca fiind „lipsit de etică”. Braconierii continuă să ucidă aproximativ 20.000 de elefanți în fiecare an pentru fildeși.

Ca răspuns la comentariile făcute de Prințul William, o purtătoare de cuvânt a colecției regale a confirmat la momentul respectiv că orice decizie referitoare la distrugerea obiectului va fi luată de către șeful statului.

În acest context, Prințul de Wales ar putea fi scos din sărite la ceremonia de încoronare, în cazul în care Camilla va merge până la capăt cu decizia de a se afișa cu acel obiect ce conține fildeș. Mama lui, Prințesa Diana, ar fi înfuriată în aceeași măsură. Regretata Lady Di iscase un scandal uriaș în familia regală britanică după ce a dezvăluit relația dintre Charles și actuala sa soție.

Regele Charles al III-lea va fi încoronat cu coroana Sfântului Edward din secolul al XVII-lea, care a fost redimensionată pentru a se potrivi capului său. La finalul ceremoniei, conform obiceiului, monarhul o va schimba pe aceasta cu Coroana Imperială de Stat, ce este mai ușoară.