06 apr. 2023 | 15:25

Somnul îți afectează performanța în timpul condusului: asemănarea dintre alcool și oboseală, la volan

ACTUALITATE
Somnul îți afectează performanța în timpul condusului: asemănarea dintre alcool și oboseală, la volan

Ce se întâmplă dacă ai putea fi amendat sau îți pierzi permisul pentru că ai condus obosit?

Un studiu publicat în Nature and Science of Sleep a constatat că dacă ai dormit mai puțin de cinci ore noaptea, este la fel de probabil să ai un accident de mașină ca atunci când ai depășit limita legală pentru alcool.

Aproximativ 20% din toate accidentele de vehicule din Australia sunt cauzate de oboseală.

Cu toate acestea, s-au înregistrat puține progrese în aceeași perioadă în ceea ce privește scăderea numărului de accidente cauzate de oboseală.

O cantitate minimă de somn?

Pentru a face acest lucru, au fost evaluate dovezile științifice din studii de laborator și de teren care au analizat de cât de mult somn ai nevoie înainte să conduci.

După sintetizarea rezultatelor a 61 de studii unice, a fost constatat că a dormi mai puțin de 4 până la 5 ore în ultimele 24 de ore este asociat cu o dublare aproximativă a riscului unui accident de vehicul. Acesta este același risc de accident observat atunci când șoferii au o concentrație de alcool în sânge de 0,05 la sută.

”Nu numai asta, dar riscul unui șofer de a se accidenta crește semnificativ cu fiecare oră de somn pierdută cu o noapte înainte. Unele studii au sugerat chiar că, atunci când un șofer a dormit între zero și 4 ore în noaptea precedentă, ar putea fi de până la 15 ori mai multe șanse de a avea un accident”, a spus Madeline Sprajcer, lector în cadrul Universității Australia, pentru Sciencealert.

Analiza sugerează că, pe baza dovezilor științifice, ar putea fi rezonabil ca șoferii să doarmă o anumită cantitate de timp înainte de a se urca la volan.

”Dacă ar fi să ne aliniem cu gradul de risc considerat acceptabil pentru intoxicație, am putea lua în considerare necesitatea unui minim de patru până la cinci ore de somn înainte de a conduce”, a continuat Sprajcer.

Care sunt semnele că ar trebui să iei o pauză de somn?

Dacă observi oricare dintre următoarele semne de somnolență la volan, ar trebui să cauți următoarea oportunitate disponibilă de a te opri și de a te odihni:

  • Cascăt frecvent
  • Senzație de a ațipeală
  • Ochi obosiți sau o creștere a clipirii
  • Deplasarea pe alte benzi sau lovirea de „fâșii de zgomot” pe drum
  • Incapacitatea de a-și aminti ultimii km
  • Ratarea unui indicator rutier sau a unei ieșiri în cazul autostrăzilor
  • Urmărind alte mașini prea aproape
  • Dificultate la menținerea vitezei adecvate